Premie voor AWBZ gaat omhoog

De AWBZ-premie gaat voor iedereen omhoog van 13,25 naar 13,55 procent. De maatregel levert het kabinet dit jaar 300 miljoen euro op en is één van de maatregelen in het extra bezuinigingspakket van 2,7 miljard euro....

Door Ferry Haan en Marc Peeperkorn

Minister Zalm van Financiën heeft zijn bezuinigingsgesprekken afgerond met zijn collega-ministers, zo beamen bronnen rond het kabinet.

De verhoging van de AWBZ-premie met 0,3 procentpunt gaat iedereen in de portemonnee voelen. Het kabinet wordt echter gered door de dalende inflatie. Hierdoor blijven sterke negatieve koopkrachteffecten uit. Per werknemer stijgen de AWBZ-kosten wel met gemiddeld 90 euro per jaar. De totale AWBZ-premie van 13,55 procent is in geld meer dan vierduizend euro per jaar bij een modaal inkomen van dertigduizend euro.

Andere grote posten in het bezuinigingspakket zijn de beperking van de prijscompensatie voor de ministeries. Door te snijden in 'pennen en potloden' en de budgetten voor computers bezuinigen de ministeries 700 miljoen euro.

Door het versneld afschaffen van de werkgeverssubsidies voor laaggeschoolden (SPAK) bespaart het kabinet ook 400 miljoen euro, verdeeld over twee jaar. Tegelijkertijd levert het ministerie van Verkeer en Waterstaat een meevaller van 160 miljoen euro met de Betuwelijn.

Het extra bezuinigingspakket van 2,7 miljard euro is nodig om het financieringstekort van minister Zalm weer onder de 3 procent te krijgen. De Europese Commissie heeft inmiddels aangekondigd de strafprocedure te starten, omdat Nederland het afgelopen jaar ook al een tekort had van boven de 3 procent.

Het kabinetsplan om de onroerende zaakbelasting in 2005 af te schaffen is ongemoeid gebleven bij de bezuinigingen. VVD-partijleider Van Aartsen suggereerde in een interview dat afschaffing van de ozb geen prioriteit meer was. In de Tweede Kamer maakte minister Zalm duidelijk dat het kabinet vasthoudt aan dit plan dat bij de vorming van het kabinet is afgesproken in het regeerakkoord.

Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) heeft Zalms financieringtekort over 2003 vastgesteld op 3,2 procent. De teruglopende reserves bij lagere overheden geven Zalm de meeste kopzorgen, omdat ze doorwerken op zijn EMU-saldo.

Inmiddels is afgesproken met de grootste gemeenten dat ze dit jaar tijdig zullen doorgeven hoe hun reserves zich ontwikkelen. Zalm hoopt dat hij hiermee verrassingen voor wat betreft het EMU-saldo kan voorkomen.

Garanties zijn er echter niet omdat gemeenten zelf de baas zijn over de eigen begroting. De bezuinigingen op de gemeentefondsen maken het waarschijnlijk dat gemeenten ook dit jaar hun reserves zullen aanspreken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden