Prelaten België op de knieën

De Belgische bisschoppen willen de slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken een schadevergoeding toekennen. Dit hebben ze maandag laten weten.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Een onderzoekscommissie van het Belgisch parlement pleitte eerder voor een schadevergoedingsregeling. De bisschoppen willen nu een arbitragecommissie instellen die slachtoffers van al verjaard misbruik financieel kan compenseren.

De bisschoppen erkennen 'zonder omwegen' dat geestelijken zich aan misbruik schuldig hebben gemaakt. Ze drukken hun ontzetting hierover uit; betuigen hun medeleven met de slachtoffers en prijzen hen om hun moed de feiten te melden. De bisschoppen zeggen zich bewust te zijn van hun morele verantwoordelijkheid. Ze willen de slachtoffers 'in hun waardigheid herstellen' en hen financieel tegemoetkomen.

Het Belgische parlementslid Renaat Landuyt (sp.a) spreekt over 'een belangrijke eerste stap, maar nu begint het werk pas'. Ook parlementslid Carina Van Cauter (Open Vld) noemde het een belangrijke dag voor de slachtoffers. 'Het seksueel misbruik heeft diepe wonden geslagen en vele slachtoffers voor het leven beperkt. Die schade uitwissen is onmogelijk; de schade vergoeden kan nog wel.'

België werd het afgelopen jaar herhaaldelijk opgeschrikt door berichten over seksueel misbruik door kerkelijke functionarissen. Vooral de affaire rond de Brugse bisschop Roger Vangheluwe zorgde voor opschudding.

Vangheluwe trad vorig jaar af nadat hij had bekend een minderjarig neefje dertien jaar lang misbruikt te hebben. De ex-bisschop, die op last van het Vaticaan België heeft moeten verlaten, gaf later nog een tweede geval van misbruik toe. Na deze bekentenissen traden honderden personen naar voren met verhalen over seksueel misbruik binnen de kerk. Sommige gevallen hadden tientallen jaren geleden plaats.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden