Prehistorisch baaiwater smaakte dubbelzout

Het noordoosten van de Atlantische Oceaan was honderd miljoen jaar geleden zouter dan de huidige zeeën. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat vandaag in Nature verschijnt. Geologen vonden water bij Chesapeake Bay, in de Amerikaanse staat Virginia, waar 35 miljoen jaar terug een meteoor een zoutwaterbassin afsloot.

AMSTERDAM - Ze laten zien dat dit deel van de Atlantische Oceaan ooit een zoutbassin was, ongeveer zoals de Middellandse Zee dat vroeger was: voordat de Straat van Gibraltar openging, smaakte deze zee tien keer zo zout als nu. Doordat oceaanwater de Chesapeake-baai binnenstroomde en gedeeltelijk verdampte, werd het water daar zouter. Omdat er minder water terugstroomde dan er binnenkwam, ontstond een stuk zee dat steeds zouter werd. De afgelopen honderd miljoen jaar zijn de zoutbassins vermengd met de oceanen, waardoor het water nu overal ongeveer even zout is.

Zout vinden in oud water is niet makkelijk; meestal 'ontzout' water geleidelijk. Dan is het onmogelijk om miljoenen jaren later aan te tonen dat er vroeger meer in zat. Onder de inslagkrater bij Chesapeake Bay, waar de geologen boringen deden, zijn de omstandigheden echter precies goed om oud water te conserveren.

Met boringen is geen onomstotelijk bewijs te vinden. Daarom analyseerden de Amerikanen ook de chemische samenstelling van het water. Volgens hen is het water 100 tot 145 miljoen jaar oud, en is het ruim twee keer zo zout als het huidige oceaanwater.

Hoogleraar mariene geochemie Gert de Lange van de Universiteit Utrecht is onder de indruk van het onderzoek. 'Het is ingewikkeld om het prehistorisch zoutgehalte van de oceaan uit de oorspronkelijke afzettingen te bepalen. Je moet heel precies werken. Doordat ze verschillende onderzoeksmethoden gebruiken, vind ik het een overtuigend verhaal.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden