Predikanten boos om oproep tot inenten

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - De druk op gereformeerde ouders om hun kinderen te laten inenten tegen mazelen neemt toe. Predikanten reageren boos op uitspraken van politici die vinden dat zij hun gemeenteleden moeten aansporen hun kinderen te vaccineren.

Waar halen ze die wijsheid vandaan, vragen predikanten in het Nederlands Dagblad. Hersteld-hervormd predikant Wouter Pieters: 'Zij kunnen niet beslissen wat de wil van God is. Dat kunnen ze voor zichzelf vinden, maar ze kunnen nooit een bepaalde Bijbeluitleg opleggen aan een ander.'

Predikanten verwijten politici selectieve verontwaardiging, omdat ze niet praten over dwang of plicht als het gaat om andere voor mensen schadelijke zaken. Voor vele gereformeerden is wel of niet vaccineren een gewetenskwestie. Er staat niets over in de Bijbel, dus zal de gelovige 'voor het aangezicht van de Here' zelf moeten beslissen. 'Het kind is van de Here, niet van ons', reageerde een gelovige.

Na een oproep van premier Mark Rutte en oud-minister Els Borst sprak VVD-senator Heleen Dupuis afgelopen weekend voor het eerst over een verplichting. In Nieuwsuur zei ze dat de overheid de plicht heeft kinderen ook tegen hun ouders te beschermen.

Sinds eind mei is er een uitbraak van mazelen, vooral in de Biblebelt van Zeeland tot in Overijssel. De ziekte neemt volgens infectiedeskundige Roel Coutinho epidemische vormen aan. Ruim 300 gevallen zijn gemeld, maar het werkelijke aantal is vermoedelijk vele malen hoger. De meeste kinderen die de mazelen krijgen zijn niet ingeënt. Sinds vorige week zijn er ook gevallen van rodehond gemeld in de Biblebelt, eveneens een besmettelijke ziekte.

'God heeft nooit bedoeld dat deze kinderen zo lijden, waar God er tegelijkertijd ook voor heeft gezorgd dat er vaccins zijn', zei premier Rutte. Ook oud-minister Borst van Volksgezondheid opperde dat God niet tegen inenten kan zijn.

Senator Dupuis vergeleek de inentingsplicht met de leerplicht, waaraan ouders ook moeten voldoen. Ze vindt dat de Gezondheidsraad zich over het vraagstuk moet buigen, omdat het 'niet te verkroppen is dat je met zo weinig inspanning zo'n grote schade kunt voorkomen'. Zij herinnerde aan de vorige uitbraak van polio in de Biblebelt. Er waren toen kinderen die tegen de wens van de ouders om een vaccinatie kwamen.

Coutinho acht een verplichting ondoenlijk vanwege de diepgewortelde overtuiging van de tegenstanders van inenten. Het Nederlandse vaccinatieprogramma is jaren geleden zonder dwang ingevoerd terwijl er een actieve anti-vaccinlobby was. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat het verzet heftiger zou zijn geweest en het effect averechts had gewerkt als destijds over plicht was gesproken.

De komende weken gaan er zesduizend extra oproepen naar gemeenten waar minder dan 90 procent van de kinderen niet is ingeënt. Voor het eerst betreft het ook kinderen tussen de zes en veertien maanden oud. Voorheen werd pas met veertien maanden ingeënt.

De kans dat jonge kinderen besmet raken tijdens hun vakantie op de Veluwe of op andere plaatsen in de Biblebelt lijkt gering. Kinderen die de mazelen hebben, zijn ziek en moeten het bed houden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden