Praten over doping is pas vermoeiend

Vermoeiender dan hard zwemmen, vindt Inge de Bruijn het om telkens weer te worden geconfronteerd met niet van suggestie gespeende vragen over haar enorme progressie van het laatste jaar....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

Zondag, in Sydney, staat de 27-jarige De Bruijn wéér op het erepodium maar dan op de meest gewilde trede voor een zwemster: De Bruijn - in de voorbeschouwingen gezien als dé ster van het zwemtoernooi bij de vrouwen - wint olympisch goud op de 100 vlinder. In een race waarin ze haar eigen wereldrecord aanscherpt tot 56,61.

Ver voor de concurrentie uit zwemt De Bruijn naar de eerste gouden medaille voor Nederland tijdens de Spelen van Sydney. De avond tevoren leidt ze de estafetteploeg op de 4x100 vrij in een indrukwekkende inhaalrace naar een zilveren medaille.

De Bruijn is de eerste Nederlandse zwemster met olympisch goud sinds 1984. In dat jaar 'profiteerden' Petra van Staveren en Jolanda de Rover van de absentie van een aantal Oost-Europese landen dat de Spelen van Los Angeles boycotte. Met name de afwezigheid van de toenmalige DDR woog zwaar. Naar later bleek kon de dominantie van DDR-zwemsters worden toegeschreven aan doping.

Met dat almaar 'aanwezige' onderwerp in de topsport, doping, wordt ook Inge de Bruijn het afgelopen jaar voortdurend geconfronteerd. Zeker nadat ze de laatste maanden het ene na het andere wereldrecord verbrak. De Bruijn is ook op de 50 en 100 vrij favoriet voor olympisch goud.

Nederlands beste zwemster heeft haar naam niet mee. In letterlijke zin. 'Nee, ik ben geen familie van Michelle de Bruin. Mijn naam is met een ij', moet ze ook zondag weer uitleggen. Michelle de Bruin (meisjesnaam Smith; de Ierse is getrouwd met oud-discuswerper Erik de Bruin) was dé zwemster van het vorige olympische toernooi wier drie gouden medailles glans verloren toen ze nadien door de FINA (wereldzwembond) werd geschorst op beschuldiging van dope-gebruik.

Zondag, na haar eerste gouden race, overheerst de euforie. Over doping wil ze even niets horen. Twee dagen hoeft De Bruijn in Sydney niet in actie te komen 'dus ik ga vanavond helemaal uit mijn dak'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden