Praten met Hamas is de enige vreedzame oplossing

De disproportionele aanvallen van Israël op Gaza waarbij veel burgerslachtoffers vallen, zijn een oorlogsmisdaad. Niet voor niets riep de secretaris-generaal van de VN Israël onlangs op zijn verplichtingen voortvloeiend uit het internationale recht en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens na te leven....

Maar Gaza is ongeveer even groot als de gemeente Rotterdam en er wonen 1,5 miljoen mensen waarvan de helft uit kinderen bestaat. Hoe kun je zo’n gebied humanitair verantwoord bombarderen? De hulpverlening aan de slachtoffers van de bombardementen wordt daarbij bemoeilijkt door de aanhoudende blokkade van de Gazastrook. Er is een tekort aan vrijwel alles.

De politieke gevolgen zijn even rampzalig. De steun voor Hamas zal slechts toenemen en het geweld wakkert radicalisering in beide kampen aan. Naast een oproep tot een staakt-het-vuren en toegang voor humanitaire hulp is het dus van belang dat de internationale gemeenschap een politieke strategie formuleert voor het oplossen van het Israëlisch-Palestijns conflict, gebaseerd op het internationale recht en respect voor de mensenrechten.

Een levensvatbare politieke strategie veronderstelt samenwerking met Arabische landen die verzoening tussen de Palestijnse partijen kunnen bewerkstelligen. Het vergt de openstelling van de grensovergangen van Gaza, bewegingsvrijheid voor de bewoners en daadwerkelijke verbetering van het lot en dagelijks leven van de Palestijnse bevolking.

Het vraagt een benadering waarin Israël en de Palestijnen op gelijkwaardige basis deelnemen aan de onderhandelingen, maar ook de asymmetrische verhoudingen binnen het conflict worden erkend. Het veronderstelt bereidheid tot politieke dialoog met Hamas waarbij erkenning van Israël en afzweren van geweld niet de voorwaarden zijn voor, maar juist een deel van de inzet van deze onderhandelingen zijn.

Hoe kan er immers vrede worden gesloten met een partij waarmee niet wordt gesproken? Hoe kan een toekomstige vredesovereenkomst stand houden als hij niet is ondertekend door één van de belangrijke partijen? Hoe men ook denkt over Hamas, feit is dat de partij de laatste verkiezingen heeft gewonnen, en op dit moment de macht heeft in Gaza. Als de Nederlandse regering echt wil investeren in een vreedzame toekomst voor Israëliërs en Palestijnen zit er maar één ding op: praten met alle partijen, dus ook met Hamas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden