Praten kan funest zijn en dus speelt Mollema de diplomaat

Bauke Mollema is in de Tour de kopman van de grootste Nederlandse wielerploeg. Maar hoe lang nog? De onzekerheid sijpelde door naar Frankrijk. En dat was niet de bedoeling.

De kopman blijft...

Hij zei dat het niet waar was. Nou ja, dat zei hij niet precies. Bauke Mollema vertelde dat hij nog geen handtekening had gezet onder een meerjarig contract bij het Amerikaanse Trek. En dat het bericht in de Telegraaf van woensdagochtend voorbarig was.


De huidige kopman van Belkin koos zijn woorden voor de start van de elfde etappe in Besançon zorgvuldig. Opdat niemand hem achteraf kon verwijten dat hij had gelogen. Zijn ploegmaats hadden hem er die ochtend in het hotel ook naar gevraagd. Daar had hij hetzelfde gezegd: er is niets rond, er is niets getekend. 'Waarom zou ik hem niet geloven', vroeg ploegmaat Tom Leezer zich hardop af.


De huidige sponsor, het Amerikaanse Belkin, haakt aan het einde van het seizoen af. Een opvolger kan directeur Richard Plugge nog niet presenteren. En de tijd dringt. 's Ochtends had Mollema het woord genomen bij de dagelijkse bespreking. Hij bedankte iedereen voor de steun tijdens zijn moeilijke dagen deze Tour.


Over zijn toekomst repte hij met geen woord. Alleen renners die hem er persoonlijk naar vroegen, kregen antwoord. 'Hij heeft tegen ons niets gezegd', vertelde ploegleider Merijn Zeeman. 'Ik verwacht dat hij, als hij ons iets te zeggen heeft, dat ook doet.'


Mollema is erbij gebaat dat de rijen gesloten blijven deze Tour. Of in elk geval zo lang mogelijk de illusie te creëren dat alle opties wat hem betreft nog open zijn. Hij heeft zijn waterdragers de komende dagen hard nodig.


Dat lukt niet als ze hem niet vertrouwen. 'Ik voel me wel verantwoordelijk voor de jongens die hier zijn. Ze zijn hier met een doel en dat doel ben ik', aldus Mollema, die woensdag naar de negende plaats steeg in het klassement door zwak rijden van wereldkampioen Rui Costa.


Zodra de kopman de indruk geeft dat hij de wielerploeg als een zinkend schip beschouwt, zal ook de rest sneller in eigen belang handelen. 'Ik ben geen knecht, ik kan me niet in iedereen verplaatsen', reageerde Mollema op de vraag of hij mogelijke onrust onder zijn helpers kon begrijpen.


Er komt een moment dat iedereen zijn eigen weg zal gaan, schetste de coureur. Mollema: 'Maar dat moment is nog niet gekomen.'

De kopman gaat...

Bauke Mollema bevestigde woensdag dat hij gesprekken heeft gevoerd over zijn toekomst. Zijn contract loopt aan het einde van dit seizoen af. Mollema is geen goedkope, desondanks wel een gewilde renner. Logisch toch dat zijn manager de mogelijkheden aftast?


'Het team gaat boven het individu', zegt ploegleider Merijn Zeeman. Nee, ook de kopman stijgt daar niet bovenuit. Renners komen, renners gaan. De enige constante is de filosofie van de ploeg.


De onrust zal het groepsproces in de Tour niet verstoren, verwacht hij. Het is in elk geval aan de coaches om te voorkomen dat het gebeurt, vindt hij. Dat is nu de uitdaging. Zeeman: 'Het is geen fijne situatie als je naar de Tour gaat en je weet dat de sponsor ermee ophoudt. Maar alleen als we schouder aan schouder blijven staan, kunnen we invloed uitoefenen op onze toekomst. Daar is iedereen zich van bewust.'


Natuurlijk vertrekt Mollema aan het einde van het seizoen naar Trek. Die Amerikanen zitten als gevolg van het gekwakkel van de gebroeders Schleck zonder echte kopman, ze hebben voldoende geld in kas en het past bij de Nederlander om voor een nieuw avontuur te kiezen. Mollema zit niet geklonken aan de Nederlandse cultuur. Hij woont al jaren met zijn gezin in Spanje.


Alleen is niemand erbij gebaat dat het nieuws voortijdig uitlekt. Officieel mag dat van de internationale wielerunie (UCI) ook pas per 1 augustus. Ook voor Plugge is het beter om naar potentiële geldschieters de indruk te kunnen wekken dat Mollema bij de inboedel hoort die hij aan te bieden heeft. Mollema, enigszins schuldbewust: 'Ik begrijp wel dat dit niet handig is.'


De vraag is hoeveel renners er overblijven voor de doorstart. Lars Boom zou naar Team Sky gaan. Supertalent Wilco Kelderman werd eerder al in verband gebracht met het Australische Orica-Greenedge. Klassiekerman Sep Vanmarcke heeft een doorlopend contract, even als Laurens ten Dam en Tom Leezer. 'Deze ploeg is mijn plan A en mijn plan B', zei Leezer.


Rond Robert Gesink is het stil. Het is voor hem, na al zijn gezondheidsperikelen, niet de beste tijd om te moeten onderhandelen over een nieuw contract. Mogelijk is hij aan het einde van de rit de enig overgebleven kopman voor het rondewerk. En maakt hij deel uit van de harde kern waar Leezer zijn hoop op heeft gevestigd.


Die harde kern heeft elkaar beloofd bij elkaar te blijven. Hoe groot die is, durfde Leezer niet in te schatten. 'Dat gaan zien. Misschien blijkt dan dat ik uiteindelijk jan joker ben geweest.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden