Praktijken Gingrich worden onderzocht

De tuchtcommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft unaniem besloten door een onafhankelijke jurist een onderzoek te laten instellen naar mogelijke onethische praktijken van Newt Gingrich....

AP; REUTER

AP, Reuter

WASHINGTON

De militante en luidruchtige Gingrich, die de Republikeinse verkiezingsoverwinning van november vorig jaar regisseerde en bijgevolg het voorzitterschap van het Huis veroverde, lijkt nu in hetzelfde schuitje te belanden als een van zijn Democratische voorgangers, Jim Wright.

Deze kreeg ook een onafhankelijk onderzoek wegens ethisch laakbaar gedrag aan de broek. Het Congreslid dat destijds het vurigst ijverde voor zo'n onderzoek, was een radicale Republikein uit Georgia, genaamd Newt Gingrich.

Wright zag zich in 1989 uiteindelijk gedwongen af te treden. Of Gingrich een zelfde lot boven het hoofd hangt, is vanwege de gecompliceerde regels betreffende politieke ethiek moeilijk te zeggen. De Speaker zelf zegt de toekomst met het volste vertrouwen tegemoet te zien. In een verklaring voorspelde hij dat alle beschuldigingen zouden worden ontzenuwd.

Gingrich wordt er onder meer van beticht enkele privileges verbonden aan het voorzittersambt te hebben misbruikt voor politieke doeleinden.

Verder zou hij een serie lezingen ten onrechte buiten zijn belastingopgave hebben gehouden. Ook zijn er twijfels over de zuiverheid van een boekcontract met een uitgeverij van Rupert Murdoch.

De tuchtcommissie heeft reeds vastgesteld dat Gingrich in drie gevallen (van ondergeschikte betekenis) de regels inzake het ethisch gedrag van politici heeft overtreden. Ze onthield zich echter van een aanbeveling aan het voltallige Huis om de voorzitter hiervoor op de vingers te tikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden