Pragmatische politiek is niet cynisch

De ingezonden brieven van donderdag 2 maart.

Diederik Samsom.Beeld anp

Brief van de dag: Niet Samsom handelde cynisch

Je kunt, zoals briefschrijver Hans Boer (O&D, 1 maart), Den Uyls opmerking over de vrijblijvende opstelling van partijen bij verkiezingen in De smalle marges van de politiek zien als afwijzing van achterkamertjespolitiek, maar het is ook een mythe dat zo'n afwijzing links zou zijn. Het was een apolitiek punt van die nieuwe partij uit 1966. Achterkamertjes waren vervolgens in 1973 hard nodig, ook voor Van Mierlo trouwens, om het progressieve kabinet Den Uyl in elkaar te zetten. Een regering die werkte met partijprogramma's en speerpunten: je neemt je politieke achtergrond mee naar het kabinet en je doel is concrete resultaten te halen. Dat is wat Samsom ook deed en nu zou zulke pragmatische politiek cynisch zijn? Nee. Cynisch is dat Samsom voor de PvdA verkiezingen won, kabinetsdeelname van de PvdA realiseerde, zich vier jaar in het parlement inzette voor zowel behoorlijke sociaal-democratische resultaten als een behoorlijk bestuur van Nederland en vervolgens ontslagen werd omdat zijn partij dit niet goed genoeg vond om bij de kiezers mee aan te komen. Wat zou het vertrouwen van het publiek meer schaden? Een verantwoordelijk kabinet in elkaar knutselen of je progressiviteit en optimale resultaten verloochenen?

Maarten Dulfer, Peize

Ouderen

Als aspirant oudere ga je de krant toch op een andere manier lezen, wat soms leidt tot een verbazingwekkende wijziging in voorkeuren. In de Volkskrant van 1 maart was het thema 'ouderen' weer volop aanwezig: zowel op de advertentiepagina's als op de opiniepagina's. Enkele opvallende voorbeelden:

Op pagina 24 maakt Max Pam korte metten met 50Plus-lijsttrekker Henk Krol. Wel een wat gemakkelijk inkoppertje...

Op pagina 22 word ik pijnlijk getroffen door een overlijdensadvertentie waarin medewerkers van een Rotterdamse zorginstelling mededelen dat zij geprobeerd hebben de laatste levensfase van een overleden cliënte zo aangenaam mogelijk te maken, 'want er waren helaas geen andere bekende personen die er voor je waren'.

Wie had ooit kunnen voorspellen dat ik nog het meest positief geïnspireerd zou raken van een advertentietekst over ouderdom op pagina 12 van de hand van SGP-voorman Kees van der Staaij. Stof tot nadenken...

Marja van Charante, Utrecht

Lijsttrekker en fractievoorzitter Kees van der Staaij houdt een toespraak tijdens het SGP partijcongres.Beeld anp

Tichelaar

Als partijgenoot van de heer Tichelaar ben ik geschokt na het lezen van de krantenartikelen over hem (Ten eerste, 1 maart). Soms heeft een politieke stroming het tij mee en verschijnen er integere en betrokken mensen die het voortouw nemen. Ze geven de burgers het gevoel dat zij als royaal betaalde bestuurders iets betekenen voor het grotere belang. Die beloning vindt men nodig omdat de bestuurlijke verantwoordelijkheid heel zichtbaar is. Tichelaar heeft hierdoor ook een voorbeeldfunctie. En deze heeft hij nu met voeten getreden. Nepotisme en dus onzorgvuldig omgaan met macht. Hierdoor heeft hij het vertrouwen in de politiek weer verminderd en zijn partij beschadigd.

Om weer op aarde te belanden, zou hij moeten terugtreden zonder persoonlijk de financiële bonus te accepteren. Om de balans terug te brengen in zijn gedachtengoed zou hij vrijwilligerswerk kunnen gaan doen in een verpleeghuis of zich inzetten voor werkloze jongeren.

Ik wens hem sterkte en wijsheid toe.

Gretha Glass-Langenberg, Limmen

Stad

Ben ik nou geabonneerd op een landelijk ochtendblad of op een Amsterdamse krant? Op de voorpagina van het V-katern van vandaag, 1 maart, tref ik als in het oog springende inhoudsaankondiging de tekst: 'Pleinvrees. Hoe lege stukken stad vaker worden volgebouwd.' Vol verwachting keek ik uit naar voorbeelden van zulke pleinen in Nederland, bijvoorbeeld het Zaailand in Leeuwarden, waarop het nieuwe Fries Museum is gebouwd. Maar nee - 'stad' is voor de Volkskrant kennelijk alleen maar Amsterdam.

Onno de Vries, Leerdam

16 meter-technologie

Kan de doellijntechnologie niet ook gebruikt gaan worden bij keepers die de bal aan de rand van de 16 meter uit hun hand trappen? Hand met bal zit vaak al buiten de 16, dus 'hands'. Dan wordt het nog spannender met specialisten en tactische varianten.

Jan Bakker, Leiden

Etnische Nederlanders

Het artikel 'Stop met de termen 'zwarte' en 'witte' school' (O&D, 28 februari) kaart een belangrijk probleem aan, waarvoor dank. Toch bevat het stuk een ironische fout. De auteurs schrijven over de gevolgen van zwart-witlabels: 'Onder etnische Nederlanders kan het leiden tot minder positieve houdingen ten opzichte van minderheidsgroepen.' Alle Nederlanders hebben echter per definitie een etniciteit. De term 'etnisch' voegt in bovenstaande zin dus niets toe, tenzij ze onterecht verwijst naar de etniciteit van slechts één 'groep' Nederlanders - precies de denktrant die de auteurs in hun stuk bestrijden.

Stephan Huijboom, Amsterdam

Peilingen

Wordt er niet een veel te groot belang gehecht aan 'de peilingen'? De uitkomst van de peilingen lijkt bepalend en maatgevend voor het stem- gedrag. Terwijl peilingen toch vooral een momentopname zijn, gebaseerd op toevalligheden. Peilingen als maatstaf voor verdere beeldvorming, dat is toch de omgekeerde wereld?

Jos Ruiters, Alkmaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden