Prachtwijkbloemist

Spannend hoor, die kredietcrisis. Een jaar lang liet de ernst ervan zich vrijwel alleen afleiden uit de stukjes in de krant....

Wim de Jong

Bijkomend gedoetje: als persfotograaf, journalist, radiomaker, publicist, reclamemaker, grafisch vormgever of soortgelijke ouderwetse krabbelaar ben je er nog niet wanneer je de economische malaise straks op een of andere manier het hoofd hebt weten te bieden. Ruim vóór dat moment zul je als relict van de analoge media echt moeten weten hoe je de rest van je werkzame bestaan gaat vullen als er, óók in conjunctureel betere tijden, weinig of geen emplooi meer voor je blijkt in je oude beroep. Als je niet op tijd onderdak kunt of wilt vinden in de marketing, de sales, het contentbeheer of de communicatie, ziet het er beroerd voor je uit tegenwoordig.

In mijn directe omgeving, waarin zich nogal wat voorbeschikte dino’s uit de journalistieke en creatieve hoek ophouden, wordt nog steeds vol ongeloof in de hemel gestaard naar de omvang en de snelheid van de meteoriet die straks zal inslaan. De vluchtplannen die we als generatiegenoten, opgegroeid in de softe en optimistische jaren zestig en zeventig, met elkaar beramen, zijn vooralsnog van een navenante onbeholpenheid.

De ene pennelikker overweegt een adembenemend succesvolle doorstart als handelaar op eBay. De andere denkt, nét nu de Kindle en andere eBooks op het punt staan door te breken, zijn slag nog wel te kunnen slaan met de opening van een antiquariaat. En boven een brandende kaars en een glas bockbier worden in de bruine kroeg ook de zakelijke misstappen van diverse emigrés uit afleveringen van het tv-programma Ik vertrek uitvoerig besproken.

God weet zijn er zonder harde contanten namelijk toch wel degelijk kansen voor het opzetten van een motorcamping in Scandinavië of een zoveelste chambre d’hôte in Frankrijk. Schreven wij zojuist Frankrijk? Joh, nu moet je eigenlijk in Colombia zitten. De grond kost er geen kont, en als je hem volzet met mango’s en ananas, kun je leven van de opbrengst ervan. Mango’s – man, die gaan echt hárd op de markt in Bogotá.

Zelf wil ik eventueel wel gesubsidieerd bloemist worden in een prachtwijk, en dan natuurlijk een biologische bloemist. Mochten de bewoners daarvan onverhoopt niet echt verlegen zitten om duurzaam geplukte veldboeketten, dan wil ik wel overwegen om de drempel wat te verlagen door bijvoorbeeld zelftap-olijfoliën te gaan verkopen. Ook een leuke manier om uit te glijden richting de AOW: met zo’n Italiaanse Ape-driewieler op zaterdagen en zondagen langs de deur met die biologische boeketten. Al die tweeverdieners in de prachtwijk die te druk zijn om wat groen in huis te halen, bind je dan gewoon alsnog aan je.

Intussen is het dan uiteraard ook zaak dat je de fouten uit je vorige arbeidsverleden niet opnieuw begaat. Dus dat je ervoor zorgdraagt dat jouw persoonlijke welzijn en dat van je familie niet meer afhangt van de carrière die je in de bloemisterij maakt en de omzetten die je straks in die business draait. Geluk, zo houdt mevrouw De Jong mij voor, is dat je in de eerste plaats als méns de dag plukt. En juist nu het crisis is, kun je met het leren focussen hierop beginnen, want zo krijgt de ellende je nooit helemaal in zijn greep.

Gisteren in de trein op zulke ontsnappingskunst geoefend: net als in het beroemde liedje probeerde ik wat eigen favorite things te benoemen – de eenvoudige, maar magische beelden en voorvallen die je gratis uit de dagelijkse werkelijkheid krijgt aangeboden om je door de lastige ogenblikken van het leven heen te slaan. Ik kwam er alvast op één: de even tijdloze als ontroerende verschijning van al die strenggelovige, langgerokte pubermeisjes die al een eeuw dagelijks met het openbaar vervoer door heel Zuid-Holland reizen om naar een christelijke school te kunnen. Wat lijkt bij de aanblik daarvan de nieuwste tijd toch nog verschrikkelijk ver weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden