Prachtstem is niet voldoende

Lucretia van der Vloot en band, De Kleine Komedie Amsterdam 30 november. Tournee...

THEATER

Ze is ongetwijfeld het grootste zangtalent dat de Amsterdamse Academie voor Kleinkunst de afgelopen jaren heeft afgeleverd. Lucretia van der Vloot zong kwetsbaar repertoire in de joodse voorstelling Tip Top, ze was ontwapenend swingend in de groep die het kinderpopconcert Het Hart Bonkt speelde, en trapte onbekommerd lol met Jenny Arean. En dan volgt de onvermijdelijke stap: als solist het podium op.

Van der Vloot kan uit veel vaatjes tappen, en wilde daarom niet met het geijkte kleinkunstmateriaal de boer op. En zo kwam Kasper van Kooten in beeld als tekstdichter/componist. Met Van Kooten deelt zij de liefde voor R & B, lome en toch opzwepende muziek die bij uitstek tot leven komt als er een degelijke videoclip aan vast zit. De artiest trekt de kar met een opvallende eigen persoonlijkheid of met behulp van een regisseur met een leuk visueel idee.

En daar gaat Lucretia van der Vloot de mist in. Een prachtstem is niet voldoende. Er zit veel te weinig elektriciteit in haar optreden. Ze begint de avond op een lekker luie bank. In de meest atletische standen krijgt ze de noten en de woorden van Goed Gevoel er nog soepel uit. Knap gedaan.

Dan moet die bank als de donder van het podium af. Maar hij blijft hinderlijk staan. Die bank wordt het symbool van het statische concert. Van der Vloot komt niet verder dan een paar magere obligate pasjes links en rechts. Zij heeft nog te weinig in huis om het podium met haar persoonlijkheid te vullen. En dan gaat de muziek ook tegenwerken. Van der Vloot en Van Kooten noemen hun muziek wel heel optimistisch Rhythm & Dance. Maar op een paar momenten na dwingt de muziek tot geen enkele beweging. Van Kooten schrijft teksten die de doordeweekse woordenbrij van dit genre ontstijgen, ook al tuimelt hij nog wel eens in de val van gruwelijke termen als 'die ander.' Maar muzikaal blijft hij veel te star in de vastgeroeste melodielijnen (of het ontbreken daarvan) hangen. Het hart slaat geen enkele slag over.

De band sleurt het ook al niet naar het gewenste MTV-niveau. De drummer overdrumt zichzelf en de rest is te braaf. In dit stadium van haar ontwikkeling lijkt Lucretia van der Vloot haar hand te hebben overspeeld.

Patrick van den Hanenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden