Prachtnacht

Je kunt onmogelijk beweren dat de televisie niet van lezen houdt. Er kan geen boek verschijnen of er wordt in ten minste één en dikwijls in meer tv-programma's aandacht aan geschonken....

KEES LOS

Welnu, de voorzitter vertelde wie had gewonnen en waarom, waarna iets geheel anders de aandacht vroeg.

Die Libris adverteert al dagen lang met de genomineerde boeken, dus ik mag aannemen dat die zijn commerciële belang bij de zaak heeft veiliggesteld. Het belang van de kijker schiet er een beetje bij in, vind ik.

Vergelijk dat eens met de manier waarop een songfestival wordt afgewikkeld. Ook al stelt dat inhoudelijk gezien minder voor dan de meeste boeken, ook al verliezen we het dik, we zijn er, inclusief een gevierd tv-komiek in het voorprogramma, een hele avond zoet mee. Wat moet er niet een prachtnacht van het boek op het scherm te brengen zijn, met gedramatiseerde fragmenten uit het genomineerde werk, uitgevoerd door de cast van Onderweg naar morgen of GTST en geproduceerd door groothandel Endemol; met publieke discussies van de jury, waarop wij allen via 06-lijnen kunnen inhaken. Zoiets volgend jaar graag.

Kees Los

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden