Prachtige solo's aaneengeschakeld in veelbelovend debuut

De eerste groepsvoorstelling van de gelauwerde danser Heather Ware is honderd procent een beloftevol debuut. Battle Abbey is een aaneenschakeling van vooral prachtige solo's.

Mirjam Van Der Linden
'Het oorspronkelijke verhaal is waargebeurd, vertelt ze, maar zoek vooral niet naar logica.' Beeld Deen van Meer
'Het oorspronkelijke verhaal is waargebeurd, vertelt ze, maar zoek vooral niet naar logica.'Beeld Deen van Meer

Geen idee of de dansvoorstelling Battle Abbey iets te maken heeft met de abdij Battle Abbey, gebouwd waar in 1066 een grote veldslag tussen de Engelsen en de Fransen plaatsvond. Feit is wel dat choreograaf Heather Ware, een gelauwerde danser uit de stal van LeineRoebana, grootse verhalen suggereert. Het is honderd procent een beloftevol debuut.

Ware begint haar stuk voor drie cellisten en drie dansers (onder wie zijzelf) met enkele aanwijzingen, alsof het om een reconstructie gaat. Zo zal ze nog een paar keer 'inbreken' met tekst. Het oorspronkelijke verhaal is waargebeurd, vertelt ze, maar zoek vooral niet naar logica. Deze introductie geeft een summier verhalend kader dat de choreografie tegelijk bijeenhoudt en veel vrijheid geeft.

Battle Abbey (dans)

Dans & choreografie: Heather Ware
Componist: Jakob Koranyi
16/3, Chassé Theater, Breda. Tournee t/m 30/5

Welbeschouwd is Battle Abbey een aaneenschakeling van vooral prachtige solo's, een ode aan de individuele zeggingskracht van de dansers. Aan de energie van Valentina Campora, de ingetogenheid van Lia Poole en de fijnzinnige articulatie van Ware zelf. In de interactie met de musici is Ware schatplichtig aan LeineRoebana. De stevige, zachte, nerveuze, donkere of juist stille klanken van de nieuwe compositie van Jakob Koranyi voeden de vertelling mooi.

Er heeft iets ingrijpends plaatsgevonden. Een ongeluk, misschien een moord. Een lichaam ligt gevloerd, een hand bedekt herhaaldelijk een gezicht. En achteraan op het toneel maakt nu eens een danser, dan weer een musicus keer op keer een schepbeweging. Sneeuw ruimen, kuil graven? Beetje weggemoffeld, zogenaamd onbelangrijk, maar dwingend als een leidmotief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden