Praat voor het regime of preek de revolutie

Ook staatsjournalisten moeten kiezen in de Arabische Lente. Blijven ze de dictator trouw of lopen ze over naar de rebellen?

De Syrische staatstelevisiezenders al-Dunyaen al-Akhbariyamoeten het zonder een van hun verslaggevers doen, meldt The Guardian. Ghassan Sleiba zou naar Turkije zijn gevlucht uit protest tegen de berichtgeving in de staatsmedia. Sleiba is geen topfiguur, maar zijn defectie zou een fikse tegenslag zijn voor Assads propagandamachine.

Volgens het Britse dagblad vluchtte verslaggever Sleiba naar zuid-Turkije. De 33-jarige Sleiba zou al een tijd verslag hebben gedaan vanuit Hassaka in Oost-Syrië, maar wilde niet langer spreekbuis van Damascus zijn. De Syrische staatsmedia melden sinds vorig jaar februari dat de opstanden in het land worden geïnstigeerd door terroristen, gesteund door het westen en Saoedi-Arabië. 'Veel van ons wisten dat de gevechten niet worden geleverd door terroristen, maar door burgers die hun rechten opeisen', zegt Sleiba nu.

Sleiba is niet de eerste Syrische journalist die overloopt. Afgelopen februari vluchtte anchorman Hani al-Malathi naar Turkije, omdat hij 'zijn kijkers niet langer wilde misleiden', verklaarde hij tegen de Arabische televisiezender al-Arabiya.

De 'Rob Trips' van de Arabische wereld spelen een belangrijke rol in de Arabische Lente. Controle van de informatie is een van de pijlers waarop dictatoriale regimes rusten. In vrijwel de hele Arabische wereld zijn de staatszenders voor het gros van de inwoners de belangrijkste bron van informatie. Tijdens de Arabische Lente is het ook voor de gezichten van het regime erop of eronder.

In hoeverre gaan ze mee met het regime of besluiten ze juist niet langer mee te werken aan de staatspropaganda op televisie?

De leugens van staatswege gaan soms heel ver en zijn soms zelfs vermakelijk. Wie herinnert zich niet de Irakese minister van Informatie as-Sahaf tijdens de oorlog in Irak in 2003? Terwijl de Apaches hem om de oren vlogen, stelde hij doodleuk dat er geen Amerikanen in Bagdad waren. Geloofde hij het zelf?

De Libische versie van as-Sahaf werd vorig jaar vertolkt door Hala Misrati, de zwaar opgemaakte presentatrice van Libia al-youm, Libië Vandaag, dat dagelijks een uur zendtijd had. Ze werd wereldwijd bekend door haar onvoorwaardelijke trouw aan dictator Kadhafi tijdens de Libische burgeroorlog, de leider die met de dag grotesker proporties kreeg. Tijdens de laatste uitzending zwaaide zij wild met een pistool in het rond. 'Jullie rebellen krijgen Libië, Tripoli of deze zender nooit in handen', bezwoer ze. 'Ik vermoord jullie of sterf zelf!' Een dag later verzette ze zich niet toen rebellen haar gevangen namen. Haar lot is onbekend.

De Egyptische Shahira Amin koos vorig jaar februari eieren voor haar geld toen zich op het Tahrirplein in Caïro steeds meer demonstranten verzamelden om een eind te eisen aan het bewind van Hosni Mubarak. Een week voor de val van de dictator vertrok ze als presentatrice bij de staatszender Nile TV, waar ze 22 jaar had gewerkt.

Ze weigerde nog langer slechts pro-Mubarak interviews te houden en de demonstraties te negeren. Amin is nu regelmatig op de internationale Arabische nieuwszender al-Jazeera te zien en werkt nog steeds voor het wekelijkse programma Inside Africa van CNN.

The Guardian meldt dat de Syrische president al-Assad weer een spreekpop heeft verloren.

'Ik ben waarschijnlijk de laatste die overloopt', zei verslaggever Ghatan Sleiba van de Syrische staatstelevisiezender al-Dunya tegenThe Guardian in het zuiden van Turkije. 'Er zijn een paar anderen die willen vluchten, maar er zijn er meer die met heel hun hart houden van dit regime.'

Foto The Guardian

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden