Praalzieke Mussolini bouwde decor voor EU-top

Voor een conferentie die, zoals premier Berlusconi van Italië het uitdrukte, 'een einde moet maken aan de verdeling in Europa als gevolg van de totalitaire regimes van de 20ste eeuw', was het een ietwat merkwaardig decor....

Van onze verslaggever

Als locatie voor de Intergouvernementele Conferentie over de nieuwe Europese grondwet had de Italiaanse regering uitgerekend de wijk EUR gekozen, een protserig prestigeproject dat de fascistische leider Benito Mussolini in de jaren dertig uit de grond liet stampen.

Het was de bedoeling dat de wijk – de afkorting staat voor Esposizione Universale Roma – een in marmer gegoten loftuiting zou worden aan het fascistische bewind van Mussolini. De Italiaanse Duce wilde er in 1942 een wereldtentoonstelling houden. Van de grootse plannen is nooit wat gekomen doordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Naar verluidt wilde Berlusconi de bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders eerst op een andere plek houden, maar uiteindelijk werd vooral om veiligheidsredenen gekozen voor de tamelijk afgelegen EURwijk.

Om rellen zoals die bij de top in Genua te voorkomen, hadden tienduizend agenten de wijk afgegrendeld. Toch wisten enkele honderden antiglobalistische betogers door te dringen tot vlak bij het Palazzo dei Congressi, waar de EU-leiders tegen de achtergrond van een kitscherige muurschildering zaten te vergaderen.

Tussen de met zuilen versierde marmeren gebouwen, die in de monumentale stijl van het 'Italiaanse realisme' zijn opgetrokken, leverde de oproerpolitie slag met betogers die met rotte eieren gooiden, terwijl helikopters rondcirkelden boven de wijk.

De keuze voor Mussolini's tentoonstelling van de verworvenheden van het fascisme als vergaderplaats was des te pikanter omdat Berlusconi zich onlangs nog had vergaloppeerd met een vergoelijkende uitspraak over het bewind van Mussolini. Volgens Berlusconi waren er onder diens bewind geen mensen gedood en stuurde Mussolini zijn politieke tegenstanders naar 'vakantiekampen'.

Premier Balkenende had tevoren aangekondigd dat hij de Italiaanse premier daarop zou aanspreken. Maar in Rome zei hij dat hij het toch niet nodig had gevonden op de zaak terug te komen. 'Het was een ongelukkige uitspraak', was Balkenende's commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden