Praag

Spotted by locals

De toeristische trekpleisters kunt u zelf wel vinden.`Maar die Stiefbeen en Zoon-uitdragerij, de kleinste bar ter wereld en het geheimzinnige bos krijgt u hier aangeraden door bewoners van Praag.

'Ik zie Praag altijd als een vrouw', zegt copywriter en blogger Jana Kneschke (1979), die al meer dan twintig jaar aan de Moldau woont. 'Praag heeft iets geraffineerds. Als ik 's ochtends vroeg de hond uitlaat en over de stad uitkijk en de mist trekt heel langzaam op, dan is het net een verleidelijke femme fatale in een roze-abrikooskleurig negligé.' Praag is ultracompact, daar houdt Jana van. 'Het centrum is makkelijk te belopen. Kom daar in Londen maar eens om.' Praag is groen, daar houdt ze ook van. Maar daar houden alle locals van. 'Als, zoals nu, de parkheuvel Petrín helemaal in bloei staat, en al helemaal in zomer. Dan zijn de Pragenaren letterlijk dag en nacht in het park te vinden', zegt Jana. 'Ik ga er vaak ook nog 's nachts met de hond wandelen, zonder me ook maar een moment angstig te voelen.' Ze noemt op wat Praag verder nog heeft: 'Drie operagezelschappen, veel galeries, Tsjechisch bier en al die biertuinen natuurlijk, dat is folklore, en architectuur die zich over de eeuwen uitstrekt.' Van de Praagse burcht uit de 9de eeuw tot het Dansende Huis uit de jaren negentig van de 20ste eeuw. En dan staat die hondsbrutale communistische tv-toren er ook nog tussen. In Praag gaan stijlen en eeuwen pijnloos samen, lijkt het wel.


'En de stad is gelukkig ook eindelijk het culinaire pad ingeslagen', zegt Jana Kneschke. 'Na de fluwelen revolutie wilden we alleen nog maar westers eten, pizza, pasta, vette saus. Sinds een paar jaar koken chefs weer Tsjechisch. In het Imperial Café, zo'n oud Oost-Europees Grand Café, staan oude Tsjechische specialiteiten op het menu: konijn met paddestoelen en aardappelnoedels en eendenconfit met rode kool.'


1. Vetešnictví at Újezd

Het bestaat nog in Praag: een uitdragerij. Er zijn er niet veel meer over, maar dit is nog zo'n oude zeer volle, zeer stoffige Stiefbeen en Zoon-winkel waar ze van alles verkopen: Een beeld van Lenin, een oud hobbelpaard, een Bert van der Veerpijp, een gehaktmolen, edelstenen, een partij onbespeelde VHS-cassettes.


Adres: Vít¿zná 16


2. Al Capone's

Minibar. Zelfs bij locals niet heel bekend. Als er twintig mensen in passen, is het veel. Geel van buiten, donker en knussig van binnen, met schemerlampen met franjes. 'Een beetje een vaag sfeertje', zegt blogger Tomáš Jungwirth. 'Je hebt er altijd het idee of je stoned bent, ook al ben je het niet.' Ze schenken er screwdrivers of cuba libres en alle andere bekende cocktails, inclusief een Tsjechisch orgasme (met wodka) voor een niet zo orgastisch prijsje.


Adres: Bartolom¿jská 3


3. De Barrandov-terrassen

Vaclav M. Havel, de vader van oud president Vaclav Havel heeft dit functionalistische gebouwencomplex (de stijl van de Rotterdamse Van Nelle-Fabriek) in de jaren twintig laten bouwen. Een hotel-restaurant-café, geïnspireerd op het Cliff House bij San Francisco, met uitkijk over de Moldau en een zwembad onder aan de heuvel. Dé hang-out voor de Praagse jetset in de roaring twenties. Toen stonden hier parasols en borrelden er dames met hoeden en liepen de obers nog met een witte sloof. De communisten nationaliseerden het complex en lieten het verloederen. Het kwam pas in de jaren negentig weer in handen van de familie Havel. Sinds die tijd is er altijd wel een plan om de verwilderde Barrandov-gebouwen te restaureren, maar het komt er nooit van. Blogger Štepán Bärtl gaat er desondanks vaak met plezier naar de vergane glorie kijken: 'Met electro swing op mijn koptelefoon, en dan laat ik mijn fantasie de vrije loop.'


Adres: Barrandovská 165/1


4. Ji¿ák

Goedbewaard geheim van de locals: de boerenmarkt op Jirihoz Podebrad, of kortgezegd op z'n Praags Jirák. Niet het mooiste plein, maar de markt is klein en overvloedig. Er worden asperges verkocht. En aardbeien, gerookte ham, honing, glazen potjes, zure champignons, courgettes, eieren, zalm, Moravische wijn, Tsjechische rabarbercake. En bloemen die nu eens niet uit Nederland komen, maar even verderop uit Drísy.


Adres: Nám¿stí Ji¿íhoz Pod¿brad


5. De Žižkov-toren

Elke stad heeft wel zo'n controversieel bouwwerk dat diep gehaat en soms diep wordt geliefd. In Praag is dat de door de communisten in 1985 gebouwde Žižkov-televisietoren, die boven de stad uitsteekt als een tweetrapsraket klaar voor lancering. Žižkov blijft maar in lijstjes met lelijkste bouwwerken ter wereld opduiken. Ook al is-ie in 2000 door kunstenaar David Cerný gedecoreerd met reuzenbaby's die tegen de toren opkruipen. Ook al halen de Pragenaren hun schouders eróver op. Of zoals blogger Štepán Bärtl zegt: 'een fascinerend bouwwerk'. Sinds een paar jaar kun je er in. Bovenin is een restaurant, een bar en een zes sterren-eenkamerhotel.


Adres: Mahlerovy sady 2699/1


6. Het bos bij Chuchle

Praag, die groene stad, heeft een geheimzinnig bos in het zuidwesten van de stad. Volgens een Praagse legende ligt onder een van de bomen vlak bij het kerkhof een schat begraven. Het is bovendien, weten de locals, een ideaal wandelbos en een kom-helemaal-tot-rustbos en een picknickbos en een kinderbos. Er is een toevallig ontstane mini-zoo die steeds meer dieren heeft ingelijfd. Met damherten, geiten, schapen, een enkele moeflon en zelfs een lynx.


Adres: Velka Chuchle


7. Leica Gallery

Een van de fijne, kleine fotogaleries is Leica Gallery. Anton Corbijn hing er, en Newton, en nu is er (nog net) een expositie van de Tsjechische Cartier-Bresson, Milon Novotný, met zijn zwart-witte Londen-in-de-sixties-foto's. Leica is zo laagdrempelig en vriendelijk dat vele Pragenaren er alleen voor de Weense of Algerijnse koffie (met eierpunch) komen. Er staat ook grog op de kaart, of als dat te winters is: appelwortellimoensap.


Adres: Školská 28


8. Kavárna Ideál

Brouwcafés en microbrouwerijen met speciale bieren rukken op. In Kavárna Ideál, dat huiselijke café met expressionistische schilderijen, Thonetstoelen en een tapijt op de vloer, tappen ze Bernard. Ongepasteuriseerd Tsjechisch bier, helemaal toegesneden op het moderne gezonde leven. Er zijn meerdere alcoholvrije varianten en zelfs een glutenvrij Bernard-biertje.


Adres: Sázavská 2032/30


Jana Kneschke blogt via de webste Spotted by locals over Praag. Samen met:


Filip Grimm (1988). Hij noemt Praag een stad van 'kleine details'. Katerina Kaftanova (1982) is 'pragocentrisch' vanwege de geschiedenis en de fraaie architectuur.


Št¿pán Bärtl (1989) houdt van Praag, omdat al die eeuwen geschiedenis er zo wonderwel samengaan. Tomáš Jungwirth (1988) prijst de goeie prijs-kwaliteitverhouding. Irena Schlosserová (1985) blogt over de geheimen van haar stad, omdat ze vindt dat je er zo snel ineen toeristenfuik trapt.


Spotted by Locals werkt in 56 Europese en Amerikaanse steden samen met jonge bewoners die hun favoriete plekken delen. Spottedbylocals.com - ook als app.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.