Praags filmfestival heeft geld, maar lege zalen

De slag om het Tsjechische filmfestival is door Praag gewonnen. Het internationale Gouden Golem-festival vindt er deze week plaats, voorzien van het predikaat 'A-festival'....

Van onze correspondent

Cees Zoon

PRAAG

Zo'n beetje elke grote stad in oost-Europa doet een moord voor het binnenhalen van een erkend filmevenement, dat na de donkere jaren van communistisch isolement de wereldpers weer over de vloer brengt. In Tsjechië (en voorheen Tsjecho-Slowakije) lag de lokatie voor de hand, aangezien het spa-oord Karlovy Vary al sinds 1946 een festival herbergt.

Terwijl Karlovy Vary, ooit beroemd onder de Duitse naam Karlsbad, druk sleutelde aan het oppoetsen van het imago, werd in Praag een coupe voorbereid. Iedereen schijnt vandaag de dag naar Praag te willen, bedachten de oprichters van het nieuwe festival, dus moet het simpel zijn Karlovy Vary af te troeven.

De keuze van de naam was toepasselijk. Het Gouden staat voor Praag, de Golem voor de joodse sagefiguur, een uit klei geboetseerde mens die tot leven werd gewekt door het uitspreken van de godsnaam.

Het festival werd tot leven gewekt door het uitspreken van de namen der sponsors, die vijf miljoen gulden op tafel legden.

De organisatie vroeg bij de Internationale Organisatie van Filmproducenten (FIAPF) om toekenning van de A-status: het begin van een rel en een duel met Karlovy Vary. Toen de FIAPF liet weten dat de Tsjechen zelf uit de twee steden moesten kiezen, omdat de eer anders naar een ander Oosteuropees land zou gaan, was de beslissing snel gevallen.

Karlovy Vary, dat eind deze maand begint aan haar dertigste en laatste editie, verwijt met name minister van cultuur Pavel Tigrid overloperij en gebrek aan ruggegraat. Tigrid was zelf een van de oprichters van de Karlovy Vary-stichting, die het festival daar nieuwe sponsors moest bezorgen.

Het Gouden Golem-festival is inmiddels begonnen, zaterdag worden de prijzen uitgedeeld. Vijf zalen heeft de organisatie tot haar beschikking, met een dagelijkse capaciteit van 15 duizend bezoekers. Die blijken het echter vorstelijk te laten afweten. De meeste films worden gedraaid in lege zalen.

Wel publiek trok een documentaire over de Amerikaanse cartoonist Robert Crumb, de schepper van Fritz the Cat, op het Wenceslasplein. Stormachtig was de belangstelling voor de nieuwe film van de Franse regisseur Bernard Tavernier, Bait. Maar dat volk kwam van een koude kermis thuis, doordat de Tsjechische distributeur op het laatste moment besliste dat de presentatie van de film onvoldoende was voorbereid en zijn toestemming voor vertoning introk.

In negen dagen tijd zijn in Praag 120 films te zien, waaronder All Men are Mortal, de internationale produktie van de Nederlandse regisseur Ate de Jong met Irène Jacob en Stephen Rea.

Als opening fungeerde een oude bekende, Burnt by the Sun van de Rus Nikita Mikhalkov, vorig jaar goed voor een Oscar voor de beste buitenlandse film. Een Mikhalkov-retrospectief is een aantrekkelijk onderdeel van het festival. De Rus was persoonlijk aanwezig, want toevallig toch in Praag, waar in de Barrandov-studio's zijn landgenoot Andrej Gazarov De inspecteur-generaal van Gogol verfilmt met in de hoofdrol... Nikita Mikhalkov.

De zwanezang van Karlovy Vary wordt eind deze maand opgeluisterd door Gina Lollobrigida, die niet alleen de prijzen uitreikt, maar ook zelf een speciale oeuvre-prijs krijgt.

Het festival wordt geopend door Eraserhead, een vroege film van de Amerikaan David Lynch, die voorzitter is van de jury. De echte openingsfilm is The Shooter van Ted Kotcheff, die gedeeltelijk gedraaid is in Praag, met de geweldenaar Dolph Lundgren en Maruschka Detmers. Karlovy Vary vertoont het recordaantal van 180 films, waarvan 19 in competitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden