Column

PowNed sukkelt gewoon door bij gebrek aan ballen

De omroeporganisatie PowNed wil alleen nog maar filmpjes voor internet maken en geen radio- en televisieprogramma's meer. Oprichter, voorzitter, directeur en commentator Weesie maakte dat donderdag bekend. Onder meer in zijn eigen Studio PowNed, een 'talkshow' waar niemand naar kijkt, of hooguit één keer.

Bert Wagendorp
Rutger Castricum knuffelt Ronald 'Ome Roon' Plasterk in 2009 Beeld anp
Rutger Castricum knuffelt Ronald 'Ome Roon' Plasterk in 2009Beeld anp

Het probleem is dat PowNed is gebonden aan de Mediawet. Daarin staat dat omroepen radio en televisie moet maken. Een redelijke eis, want daarvoor krijgen ze belastinggeld en ze kunnen trouwens ook niks anders. Internet mag ook, maar niet exclusief. Weesie hoopt dat de Mediawet zo wordt aangepast dat hij weer lekker kan gaan klooien met 'korte, humoristische, spraakmakende' internetfilmpjes. De kans daarop is vrij klein tot nihil.

Dit leidt tot in een interessante situatie. In 2009 wist weblog GeenStijl (eigendom van De Telegraaf) vijftigduizend mensen zo gek te krijgen lid te worden van de aspirant-omroep PowNed. Die werd vervolgens door toenmalig minister van Cultuur Ronald 'ome Roon' Plasterk toegelaten tot het omroepbestel, samen met omroep WNL (ook De Telegraaf).

Sindsdien gaat het bergafwaarts met de krant voor wakker Nederland, maar dat kan toeval zijn. Het was de bedoeling dat PowNed en WNL het vermeende veel te hoge Volkskrant-gehalte in Hilversum zouden terugbrengen. Met de oplage van de Volkskrant gaat het sindsdien crescendo, maar ook hier kan een verband niet worden bewezen.

Het was pijnlijk voor Plasterk dat hij zijn geloofwaardigheid goeddeels verloor, juist door toedoen van de jongens die hij het Mediapark had binnengeloodst. Na zijn bezoek aan Rutger Castricum op Ibiza was de kans op het partijleiderschap van de PvdA voorgoed verkeken - niemand wil een leider die zich voor gek laat zetten door de eerste de beste grote bek die zich gedekt weet door een draaiende camera.

PowNed ging het systeem opblazen. Dat is niet gelukt. Het is ook heel moeilijk, weet staatssecretaris Dekker inmiddels. Hilversum zal niet worden opgeblazen, maar imploderen. En dan nóg zal Jan Slagter van Omroep Max op de rokende puinhopen volhouden dat het prima gaat met de publieke omroep en dat er nog bejaardenhuizen vol kijkers zijn.

En nu wil PowNed terug naar waar het zeven jaar geleden vandaan kwam. Wel met behoud van subsidie, anders moet Weesie te veel inleveren. Alleen is dat dus onmogelijk. PowNed is geketend en opgesloten in de omroepburcht. Het is daar net Hotel California, je kunt er gemakkelijk in, maar zie er maar weer eens uit te komen. Weesie en Castricum zijn ingepalmd en moeten nog vijf jaar lang dingen doen waarvoor ze overduidelijk elk talent missen en waarin trouwens ook niemand meer is geïnteresseerd. Het pleit voor ze dat ze dat zelf ook heel goed in de gaten hebben en ermee willen kappen, maar daarmee is het probleem niet opgelost.

Er kunnen twee dingen gebeuren. Ik zeg erbij: het eerste is onwaarschijnlijk en het tweede nóg onwaarschijnlijker.

1. Ze zouden in Hilversum opeens visie kunnen tonen en tegen PowNed kunnen zeggen: verken voor ons het internet, want wij zien ook wel dat áls we willen overleven, het daar zal zijn. Ik verheug me nu al op het korte, humoristische, spraakmakende videootje met de reactie van Jan Slagter.

2. Het zou kunnen dat Weesie ballen toont, zijn uitzendconcessie verscheurt en fuck you-roepend zonder pensioenregeling en gemakkelijk geld terugkeert naar internet.

Wat er gáát gebeuren, is dit: PowNed blijft nog vijf jaar doorsukkelen. Dat zegt iets over de visie in Hilversum. En ook over de ballen van Dominique Weesie, ben ik bang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden