Powervrouwen online

'Vrolijke en verstandige vrouwenviering.' Dat is jeanne.nu, een platform met verhalen over vrouwen. Haast tegelijkertijd is er phileine.nl, als alternatief voor vrouwenbladen.

GIDI HEESAKKERS

AMSTERDAM - 'Vrouwen schreeuwen niet, vrouwen fluisteren.' Het is de eerste kop op jeanne.nu, een vorige week gelanceerd platform met verhalen over vrouwen. Niet zomaar vrouwen. 'Mooie, inspirerende en sterke vrouwen wier verhaal nauwelijks wordt gehoord, maar ook bekende gezichten. In de hoop te inspireren, raken en bewegen.'

Je zou het een feministenblog kunnen noemen. 'Maar liever niet', zegt de Rotterdamse journalist en oprichter Hasna El Maroudi. De term 'feminist' is besmet, vindt zij. Te negatief. 'Feministen zijn zure, boze mannenhaters in tuinpakken. Het mag allemaal wel wat optimistischer.' Vrouwenblog dan? Kan, maar denk dan vooral niet aan een website over cupcakes, hoge hakken en liefdesperikelen. Daar gaat de nieuwe generatie vrouwenblogs niet over.

In het Engelse taalgebied zijn websites over feministische en seksekwesties al langer populair. Het in 2007 opgerichte Jezebel, zustersite van Gawker en 'home for shiny happy ladies', trekt maandelijks 8,4 miljoen Amerikaanse lezers. Grote blogs als Slate en Salon, maar ook The Guardian hebben subsites met essays en opiniestukken over dezelfde thematiek. Andere bekenden zijn The Hairpin (zustersite van The Awl) en xoJane. 'Dit is niet de plaats om uit te vinden hoe je je echtgenoot, moeder, kinderen of baas behaagt', claimt laatstgenoemde bij wijze van statement tegen damesbladachtige thema's. Het wil een website zijn 'waar vrouwen heengaan als ze egoïstisch zijn, en waar hun zelfzucht wordt toegejuicht'.

Vrolijke en verstandige vrouwenviering, voor en door vrouwen, dat dekt de lading van het opgeboende feminisme misschien nog wel het meest. Precies wat El Maroudi mist in Nederland. Het geluid van fluisterende vrouwen wordt hier te weinig gehoord, vindt zij. 'Waarom zijn er zo weinig vrouwen te gast in talkshows? Is dat omdat er te weinig vrouwen zijn? Nee. Is dat omdat er te weinig succesvolle vrouwen zijn? Ook niet. Mijn conclusie is dat vrouwen niet zo graag aanschuiven. Ze hoeven niet zo nodig op te scheppen over hun werk. Bovendien weten ze dat je succes bespreken al gauw als arrogant wordt ervaren. Vrouwen in hoge posities worden snel weggezet als mannelijk of bitchy.'

Op Jeanne gaat het om de boodschap, niet om een wijzend vingertje. Die twee verwarren mensen nogal eens, weet El Maroudi uit ervaring. 'Toen ik op joop.nl mijn verbolgenheid uitte over de MILF Awards van Radio538 kreeg ik veel reacties van boze vrouwen die het helemaal niet erg vonden om 'mother I'd like to fuck' genoemd te worden. Ik wil heel graag neukbaar zijn, schreven zij, alsof ik ze dat had willen afnemen. Bepaal inderdaad zelf of je neukbaar bent. Er is niet een goed of een slecht. Waar het om gaat, is dat de samenleving er niet van uit mag gaan dat je neukbaar bent louter omdat je een vagina hebt.'

Spits-columnist en Jezebel-fan Hadjar Benmiloud lanceert begin maart een ander feministisch platform. Ze omschrijft phileine.nl als een 'niet pretentieus, vermakelijk alternatief voor Nederlandse vrouwenbladen', die vrouwen veel te denigrerend toespreken. 'Vrouwen dienen in die tijdschriften te vaak stereotypes, zoals die van business bitch. Ze worden kinderlijk toegesproken, ook door Opzij.'

Phileine wordt een opiniewebsite met verhalen en video's, met als doelgroep vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. Het feminisme van nu is meer analyserend en assisterend dan instruerend, zegt Benmiloud. 'We moeten af van het idee dat feminisme gaat over vrouwen die elkaar vertellen wat ze moeten doen. Want het hele punt van feminisme is dat vrouwen zelf mogen kiezen.' Oud-Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys schrijft straks de rubriek 'Cisca maakt ruzie met...', volgens Benmiloud 'om te laten zien hoe anders deze generatie is'.

Zoals 2013 eindigde als het jaar van het racisme, zal dit het jaar van het feminisme worden, denken zowel El Maroudi als Benmiloud. Wie er een beter woord voor weet mag het zeggen.

SISTERSITES

Jezebel

'Celebrity, Sex, Fashion for Women. Without Airbrushing.' Amerikaanse zusterwebsite van Gawker met een feministische ondertoon.

The Hairpin

'Ladies First'. Zusterblog van het Amerikaanse The Awl met interviews, maar ook verhalen over muziek, reizen en gezondheid.

XoJane

'xoJane.com is where women go when they are being selfish, and where their selfishness is applauded.' Amerikaanse lifestylewebsite met verhalen van vrouwen 'met sterke stemmen, identiteiten en meningen', over uiteenlopende onderwerpen van mode tot televisie.

Wij Haten Alles

! 'Opinie. LOL. Ergernis. Foodporn. Vrijdagmiddagorgasmes.' Geen zoete website over mannenzaken maar vooral over vrouwenzaken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden