Powell pleit voor grotere rol NAVO in Irak

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft de NAVO-landen opgeroepen meer taken op zich te nemen in Irak, maar die NAVO-landen blijken daar voorlopig weinig voor te voelen....

Van onze correspondent Bert Lanting

Powell deed zijn oproep op een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO op het hoofdkwartier in Brussel. Volgens de Amerikaanse bewindsman was de reactie tamelijk positief. Hij wees erop dat geen van de NAVO-landen zich tégen een grotere rol voor de NAVO in Irak had uitgesproken, ook Frankrijk en Duitsland niet.

Die twee landen leidden dit voorjaar het internationale diplomatieke verzet tegen de Amerikaanse en Britse plannen voor militaire actie tegen Irak. Hun opstelling veroorzaakte één van de ernstigste conflicten binnen de NAVO uit de geschiedenis van het Atlantische bondgenootschap.

De Verenigde Staten lijken erop gebrand zo snel mogelijk een deel van hun werk in Afghanistan en Irak over te dragen aan de andere landen van de NAVO. Eerder deze week opperde de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, al dat de NAVO in de toekomst ook de gevechtstaken van de Amerikanen zou moeten overnemen in Afghanistan. De NAVO voert daar nu al het bevel over de stabilisatiemacht ISAF, maar de geallieerden zijn nog steeds verantwoordelijk voor het bestrijden van de Taliban en Al Qa'ida-strijders.

Verscheidene NAVO-landen, waaronder Nederland en Polen, hebben al troepen in Irak. Volgens secretaris-generaal Lord Robertson, die de leiding van de NAVO eind dit jaar overdraagt aan de Nederlandse ex-minister van Buitenlandse Zaken, Jaap de Hoop Scheffer, heeft de NAVO voorlopig geen plannen voor een grotere rol in Irak.

De animo om meer troepen naar Irak te sturen is bepaald niet toegenomen na een reeks aanslagen die vooral tot doel lijken te hebben de bondgenoten van de Verenigde Staten uit het land te verjagen. Nederland heeft wel besloten een eenheid mariniers naar Irak te sturen voor de beveiliging van de Nederlandse militairen in het zuiden van het land.

De nieuwe Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, zei dat hij het 'nogal voorbarig' vindt nu al te praten over het overnemen van de rol van de geallieerden in Irak. 'Ik zou me daar geenszins op willen vastleggen', zei Bot.

Volgens de kersverse bewindsman, voor wie de NAVO-bijeenkomst zijn eerste volle werkdag als minister was, is het eerst zaak te bekijken hoe de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie in handen van de Irakezen zelf kan worden gelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden