Powell neemt afstand van optreden voor Veiligheidsraad

De voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell heeft donderdag afstand genomen van zijn optreden voor de Veiligheidsraad, waarin hij in 2003 een oorlog in Irak rechtvaardigde...

AP en ANP

Powell zei in zijn toespraak tot het VN-orgaan in februari 2003 dat de Verenigde Staten over bewijzen van massavernietigingswapens in Irak beschikten. Zulke wapens zijn na de Amerikaans-Britse inval nooit gevonden.

Toenmalig CIA-directeur George Tenet was van de juistheid van de informatie waarop hij zijn redevoering baseerde overtuigd, zei Powell. Het inlichtingensysteem van de geheime dienst heeft echter niet goed gefunctioneerd. 'Er waren mensen bij de geheime dienst die toentertijd wisten dat sommige bronnen niet betrouwbaar waren en dat hebben zij mij niet verteld. Dat heeft mij kapot doen gaan,'aldus de ex-minister.

Powell trok ook de door de regering-Bush gelegde koppeling tussen het Iraakse bewind van Saddam Hussein en terroristen in twijfel. Hij zei nooit een verband te hebben gezien tussen Bagdad en de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington. Toch zei hij achter het besluit van Bush te staan om een oorlog te beginnen, omdat Saddam alle VN-resoluties aan zijn laars lapte.

In het gesprek met ABC kwam ook de hulpverlening aan de getroffenen door de orkaan Katrina ter sprake. De hulpverlening heeft volgens Powell op alle niveaus veel fouten gemaakt. Hij zei dat voorafgaand aan de komst van de orkaan de federale en lokale overheden en de bestuurders van de staten veel meer inspanningen hadden kunnen leveren ten gunste van de bewoners. Powell zei dat al ruim van te voren bekend was dat Katrina de staten aan de Golfkust zou treffen.

Powell denkt niet dat de hulpverlening na de orkaan zo laat op gang kwam, omdat veel getroffenen zwart zijn. Eerder stelden prominente Afro-Amerikanen dat met de gebrekkige hulpverlening opnieuw was bewezen dat veel zwarten in de Verenigde Staten nog altijd in een achtergestelde positie verkeren.

Dat veel getroffenen zwart zijn, heeft volgens de oud-minister niets te maken met discriminatie. Hij stelde dat veel achterblijvers niet de middelen hadden om naar elders uit te wijken. ‘Het gaat hier om mensen die geen creditcards hebben. Slechts één op de tien gezinnen op dat economische niveau in New Orleans heeft een auto.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden