Powell: Irak dwarsboomt inspecties

Irak doet precies hetzelfde als eerder in de jaren negentig en misleidt en vertraagt de wapeninspecties van de Verenigde Naties. Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zondag in een rede op het Wereld Economisch Forum in Davos gezegd.

Powell waarschuwde zijn gehoor dat het gevaarlijk is te wachten met de aanpak van Saddam Hussein en de vermeende massavernietigingswapens van diens regime. Ze zouden dan in handen kunnen vallen van terroristische groepen zoals al-Qa'ida.

Hij beschuldigde de Iraakse leider Saddam Hussein ervan banden te onderhouden met zulke groepen, met name al-Qa'ida. Het netwerk van tirannen, terreur en terroristen en hun massale terreurwapens vormen het grootste gevaar van onze tijd, aldus Powell.

Hij ging verder niet in op de stelling dat Bagdad banden heeft met al-Qa'ida. Er zijn nooit duidelijke aanwijzingen geweest dat extremistische islamitische terreurgroepen samenwerking zochten met de Iraakse leider en diens anti-fundamentalistische regime.

Powell hield zijn toespraak aan de vooravond van de rapportage van de VN-wapeninspecteurs aan de VN-Veiligheidsraad in New York. De directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei, zei zondag dat het rapport geen verrassingen zal bevatten. Hij zei te hopen dat de internationale gemeenschap op grond van het rapport een objectief oordeel kan vellen. Zijn woordvoerder zei vrijdag dat ElBaradei meer tijd zal vragen voor de inspecties.

Rusland, Frankrijk en Duitsland hebben verklaard dat de wapeninspecteurs meer tijd moeten krijgen om de inspecties uit te voeren. Zij zeggen nog te willen proberen een oorlog te voorkomen. De Franse premier Jean-Pierre Raffarin waarschuwde de Verenigde Staten zaterdag nogmaals dat een aanval op Irak zonder de goedkeuring van de VN de nu al kwetsbare stabiliteit in de Golfregio zal bedreigen. Hij waarschuwde Saddam echter ook dat hij de samenwerking met de inspecteurs moet verbeteren, omdat hij anders een oorlog met onvoorspelbare gevolgen zal uitlokken.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Joschka Fischer herhaalde zaterdag dat Irak zijn massavernietigingswapens moet ontmantelen en dat Duitsland nog probeert een vreedzame oplossing te vinden.

De Britse premier Tony Blair zei zondag dat de wapeninspecteurs de tijd moeten krijgen die ze nodig hebben. Volgens Blair hebben de inspecteurs echter geen maanden nodig om vast te stellen of Saddam voldoende meewerkt. De premier zei zich te zullen concentreren op het krijgen van toestemming van de VN-Veiligheidsraad als militair ingrijpen noodzakelijk wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.