Powell: deel van Taliban kan blijven

Colin Powell, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft gisteren laten weten dat gematigde figuren uit het Taliban-bewind een plaats moeten krijgen in een nieuwe coalitieregering voor Afghanistan....

Van onze correspondent Bert Lanting

'Je kunt Afghanistan niet etnisch zuiveren als dit allemaal voorbij is', zei Powell na overleg met de Pakistaanse president Musharraf in Islamabad. Hij opperde dat sommige gematigde elementen uit het Taliban-regime mogelijk bereid zijn deel te nemen aan een nieuwe regering 'waarin de rechten van allen worden gerespecteerd'.

Met het toelaten van gematigde Taliban komt Powell tegemoet aan de bezorgdheid van Pakistan dat er na de val van het Taliban-bewind een regering aan de macht komt die wordt beheerst door de Noordelijke Alliantie, waarmee Pakistan uiterst slechte relaties heeft.

Volgens de New York Times zou de minister van Buitenlandse Zaken van de Taliban, mullah Muttawakil, in geheime gesprekken in Islamabad hebben aangedrongen op een pauze in de geallieerde bombardementen. Muttawakil wil die tijd gebruiken om te proberen de gematigde krachten binnen het Taliban-regime ervan te overtuigen dat het nodig is Osama bin Laden uit te leveren.

Als het bericht klopt, zou dat erop duiden dat de geallieerden er met de bombardementen in zijn geslaagd een wig te drijven in de Taliban-gelederen. De geestelijk leider van de Taliban, mullah Mohammed Omar, heeft steeds geweigerd Bin Laden uit te leveren aan de Amerikanen.

Het is overigens nog onduidelijk wat de positie van Muttawakil, die bekend staat als een van de gematigdste mullahs uit het streng islamitische Afghaanse bewind, op dit moment is. In Pakistan gingen geruchten dat hij in feite de wijk had genomen uit zijn land en niet van plan is om terug te keren.

Opvallend was dat generaal Musharraf, die twee jaar geleden via een staatsgreep aan de macht kwam, voor het eerst openlijk erkende dat de 'meerderheid' van de bevolking tegen de militaire acties van de geallieerden in Afghanistan is. Hij drong er bij Powell op aan zo snel mogelijk een punt achter de operatie te zetten.

Powell liet tijdens zijn bezoek aan Islamabad ook doorschemeren dat de regering-Bush van plan is Pakistan 550 miljoen dollar aan economische hulp te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden