Potje bijvangst

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven.

Yvette van Boven
null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Kom, dacht ik, ik reik u nog eens een recept voor bijvangst aan. Immers: als er op een bepaalde vissoort wordt gevist, komt er natuurlijk ook allerlei andere vis mee in de netten. Omdat we die vis minder goed kennen, wordt hij niet verkocht, met alle gevolgen van dien. Zonde dus. Vandaar dat we deze week maar eens een gezellig Zuid-Frans vispotje gaan maken waar alle bijvangst in kan. Op vakantie eet u toch ook graag een bord bouillabaisse: dat is nota bene bijvangst-opmaaksoep! En met een dakje erop is het ineens een heel gerecht.

Verhit olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak glazig. Voeg de venkel en de knoflook toe en bak ook een minuut of 3-4 mee. Roer de tomatenpuree en de specerijen erdoor en bak tot het zoetig gaat ruiken. Blus de pan af met een glas pernod. Laat het ietwat inkoken en giet dan de fond erbij. Breng de boel aan de kook en laat dan op lager vuur zo'n 12 minuten sudderen tot de venkel beetgaar is. Draai het vuur uit. Schep de vis en de doperwten door de saus en schep alles in een ovenschaal.

Rol het bladerdeeg uit op de maat van de schaal, maak een gaatje in het midden, smeer wat geklopt ei over de rand en pas het deeg erop.

Versier en smeer het deeg in met de rest van het ei.

Bak de vispot 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Vispotje - Recept voor 4 personen

Ingrediënten
2 eetl. olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 middelgrote venkelknol met het groen, gehakt
1 klein blikje tomatenpuree
plukje saffraan
1/2 eetl. venkelzaad & 1/2 eetl. korianderzaad, uit de vijzel
ca. 125 ml pernod
350 ml visfond
zeezout en versgemalen zwarte peper
700 g schelvis of mix van bijvangst (o.a. schar, poon)
200 g doperwten
250 g bladerdeeg
1 ei

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden