Potentiële theologiestudent kan kiezen uit reeks van opleidingen

Wie aan een van de Nederlandse universiteiten een theologiestudie wil volgen, heeft keuzemogelijkheden te over. De (rijks)universiteiten van Leiden, Groningen, Utrecht en Amsterdam verzorgen een opleiding die studenten voorbereidt op het ambt van (Nederlands-hervormd) predikant....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Deze opleiding is opgezet volgens het uit 1876 stammende principe van de duplex ordo. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vierjarige doctoraalopleiding met vakken die van staatswege worden onderwezen, en een tweejarige predikantenopleiding die door de kerken wordt verzorgd.

Deze tweedeling ontbreekt bij de simplex ordo-opleidingen van de bijzondere universiteiten (de gereformeerde Vrije Universiteit en de Katholieke Universiteit Nijmegen) en de zogenoemde aangewezen theologische opleidingen in Kampen, Tilburg en Utrecht (de Katholieke Universiteit Utrecht).

Naast deze negen klassieke opleidingen zijn er nog acht algemene, niet-klassieke opleidingen. Die zijn bedoeld voor studenten die niet de kansel willen bestijgen, maar wel een gedegen theologische vorming willen ondergaan.

De niet-klassieke opleidingen stammen uit de jaren tachtig en negentig van deze eeuw en waren bedoeld als antwoord op de tanende belangstelling van studenten voor het ambt van predikant. De verwachte toestroom bleef echter uit. De Rijksuniversiteit Leiden aangekondigd haar niet-klassieke opleiding te zullen opheffen. De verwachting is dat er meer zullen volgen.

Aan de zeventien theologische opleidingen studeren nu ongeveer tweeduizend mensen. En elk jaar worden het er minder. De visitatiecommissie die de theologische opleidingen vorig jaar beoordeelde, constateerde dat het gehoor bij sommige hoorcolleges nog maar uit één student bestaat. De commissie adviseerde een aantal opleidingen samen te voegen.

Minister Ritzen heeft de voorzitter van de visitatiecommissie, de Utrechtse emeritus-hoogleraar R. van den Broek, gevraagd suggesties te doen voor een mogelijke sanering. Vorige maand heeft hij de universiteiten en kerken twee scenario's voorgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden