Postzegels

Wordt u al millenniummoe? Langzamerhand krijgen de alsmaar voortdurende postzegelseries van landen als Engeland (nog een heel jaar door) iets van willekeurige herdenkingen allerlei grootheid, in plaats van netjes de 50e, 100e of 250e verjaardag af te wachten....

Dirk Vreede

De enige echte 2000-herdenking is natuurlijk die van het christendom (en daarmee de jaartelling). De Griekse post onderstreept dat met een millenniumserie die het oecumenisch patriarchaat in het zonnetje zet. Aandoenlijk is vooral de zegel die het overleg van drie hoofdstromingen - op één bankje symboliseert.

Nog even de millenniumbug, die nauwelijks kwam en waarvan ik twee weken geleden schreef dat de postzegels daar helemaal aan voorbij waren gegaan. Mijn millenniumbug! Filatelist Bert van Eijck uit Groningen stuurt ons sprekende Indonesische zegels van vorig jaar die het tegendeel bewijzen. Israël laat, beetje mosterd na de maaltijd, het torretje kruipen op de cijfers van haar millenniumserie met onder andere ruimtevaart, chemie en electronica.

Een fatsoenlijke gewone 100-jaarsherdenking treffen we aan op een leuke Italiaanse zegel van deze maand: op 14 januari 1900 ging in theater Constanzi in Rome Puccini's opera La Tosca in wereldpremière.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden