'Postwet bedreigt arbeidsvoorwaarden postbode'

De Abvakabo vreest dat de nieuwe Postwet een ramp wordt voor Neerlands grootste particuliere werkgever, TPG. 'Nederland wil het braafste jongetje zijn in de liberaliserende klas', zegt bestuurder Meindert van den Berg....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

De nieuwe Postwet die binnen twee weken in de Tweede Kamer komt, zal het monopolie van postbedrijf TPG nog verder terugdringen. De wet is een uitvloeisel van een Europese richtlijn over liberalisering van de posterijen. Op dit moment is bezorgen van brieven tot 500 gram een monopolie van TPG, maar de nieuwe wet zal die grens verlagen tot 100 gram. Verder zal onder de nieuwe wet alle internationale uitgaande post 'vrij' zijn.

Voor Meindert van den Berg van Abvakabo gaat dat eigenlijk al te ver. 'In andere landen van de Europese Unie daalt die grens maar tot 350 gram. Dat betekent dat Nederland hetzelfde doet met zijn posterijen als met zijn elektriciteitsbedrijven. We gooien onze markt open, maar andere landen houden de deur stijf dicht.' Dat is geen liberalisering, dat is uitnodiging tot uitverkoop, vindt hij.

Niet alleen houden andere landen een groter deel van de post onder het monopolie (Duitsland: 85 procent; Nederland: 25 procent), ook op andere manieren beperken ze de concurrentie. Zo heeft de Duitse wet bepaald dat nieuwkomers op de postmarkt een licentie moeten krijgen. Die wordt pas afgegeven als de nieuwe toetreder garandeert dat ze arbeidsvoorwaarden hanteert 'die in de bedrijfstak gebruikelijk zijn'.

De Nederlandse wet kent zo'n bepaling niet, en dat zit Van den Berg nog het meeste dwars. Hij ziet gevaren opdoemen voor zijn leden, maar ook voor het bedrijf TPG, waar de postbodes werken.

'Staks kunnen nieuwe bedrijven in Nederland actief worden met minimale arbeidsvoorwaarden. Ze kunnen post distribueren op basis van stukloon. Of ze gebruiken mensen die met hun eigen auto, in de avonden, tegen minimale onkostenvergoedingen, dat werk doen. Die mogelijkheden heeft TPG niet. Maar het is wel een bedreiging voor de arbeidsvoorwaarden die we bij dat bedrijf hebben afgesproken.'

Hij vreest niet voor de werkgelegenheid zelf, want of een brief nou door de een of door de ander wordt bezorgd, dat maakt niet uit.

Van den Berg wil dat in de Postwet een bepaling wordt opgenomen die concurrentie op arbeidsvoorwaarden verbiedt. Als dat niet lukt, is er nog een andere manier om hetzelfde te bereiken: dat de cao van TPG algemeen verbindend wordt verklaard voor de bedrijfstak.

Het postbedrijf van TPG is met vijftigduizend man de grootste particuliere werkgever van Nederland. Samen met een serie andere bonden heeft AbvaKabo zich in een brief gewend tot de Tweede Kamer. Andere, hardere acties zijn niet te verwachten. 'Ik neem aan dat kracht van argumenten genoeg is', zegt Van den Berg.

In Frankrijk, Duitsland en Engeland was dat in ieder geval niet zo. Daar werden de postbedrijven platgelegd om de liberalisering te 'matigen'. Met succes. 'In Italië zijn ze er zelfs in geslaagd het monopolie van het postbedrijf uit te breiden'. Maar de Nederlandse bonden gaan geen harde actie voeren. Acties komen pas als er over arbeidsvoorwaarden moet worden onderhandeld.

Overigens vreest Van den Berg niet alleen voor de arbeidsvoorwaarden. 'Als andere bedrijven hier de markt overnemen, wordt de Nederlandse postmarkt vanuit het buitenland geregisseerd. Dat is niet gunstig.'

Gek genoeg lijkt TPG zelf zich minder zorgen te maken. Toch is de post veruit de grootste winstmaker van dit concern. Deze week meldde het dat het in een halfjaar een omzet had geboekt van 8645 miljoen gulden, waarvan 45 procent uit de post. De bedrijfswinst bedroeg in totaal 1021 miljoen, waarvan 80 procent uit de post.

Waar de vakbonden vooral bang zijn voor erosie van de arbeidsvoorwaarden, kent TPG heel andere angsten. 'Wij zouden deze liberalisering uitstekend vinden, als wij in het buitenland de zelfde kansen kregen als andere partijen hier. We vinden het op zich heel goed als Nederland voorop loopt, maar nu dreigen we helemaal uit het zicht te verdwijnen. Deze wet is nog maar net aanvaardbaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden