Postume verklaring Litvinenko beschuldigt Poetin

De ex-KGB'er Litvinenko heeft vanuit zijn graf de Russische president Poetin er nogmaals van beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot de moord op hem....

De verklaring was direct aan Poetin gericht. ‘U mag er in slagen één man het zwijgen op te leggen, maar een schreeuw van protest van de hele wereld zal voor de rest van uw leven in uw oren klinken, mijnheer Poetin. Moge God u vergeven voor wat u hebt gedaan. U mag er dan in geslaagd zijn mij het zwijgen op te leggen, maar voor dat zwijgen betaalt u een prijs. U hebt getoond net zo barbaars en meedogenloos te zijn als de meeste van uw critici beweren.’

Het Kremlin heeft de beschuldigingen als ‘onzin’ van de hand gewezen en de Russische geheime dienst FSB, de opvolger van de KGB, ontkent de hand te hebben gehad in de moord op Litvinenko.

Litvinenko was een uitgesproken tegenstander van Poetin en deed de laatste tijd onderzoek naar de moord op onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja, ook een critica van Poetin. Kort voordat hij ziek werd beschuldigde Litvinenko Poetin er in het openbaar van de begin oktober gepleegde moord op de journaliste op zijn geweten te hebben.

Behandelend arts Geoff Bellingham verklaarde donderdag nog dat de eerdere veronderstelling dat Litvinenko vergiftigd was met het zware metaal thalium onwaarschijnlijk was. Ook besmetting met een radioactieve substantie sloot Bellingham uit.

Maar de Britse politie, die eerder had laten weten de zaak als een ‘niet-opgehelderd sterfgeval’ te behandelen, zei vrijdag een deskundige te hebben ingeschakeld die moet zoeken naar resten van radioactief materiaal in het lichaam van Litvinenko.

De ex-spion voelde zich naar eigen zeggen ziek worden op 1 november. Hij had die dag twee ontmoetingen gehad. De eerste was met twee Russen, een eveneens voormalige medewerker van de Russische veiligheidsdienst en een onbekende man. De ex-spion meldde zich vrijdag bij de Britse ambassade in Moskou om een verklaring af te leggen. Later op 1 november had Litvinenko nog een afspraak met een Italiaanse vriend in een horecagelegenheid in Londen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden