Postorderbedrijf Neckermann failliet

Neckermann.com is failliet. Meer dan tweehonderd mensen die werken bij het voormalige postorderbedrijf in het Zeeuwse Hulst zullen hun baan verliezen. Het bedrijf hoopt op een doorstart als webshop, maar daar zullen slechts vijftien mensen aan het werk kunnen, zo meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

VAN ONZE VERSLAGGVER GERARD REIJN

AMSTERDAM - Neckermann.com is voortgekomen uit het vermaarde Duitse Neckermann-concern, een van de uitvinders van het postorder-systeem. In de hoogtijdagen werkten in Hulst achthonderd mensen. De Nederlandse vestiging had in 2012 nog een omzet van 107 miljoen euro. Twee jaar eerder lag die nog op 180 miljoen. In 2010 tot en met 2012 leed Neckermann in Nederland een verlies van bijna 35 miljoen euro.

Het Zeeuwse bedrijf kwam op eigen benen te staan nadat Neckermann in Duitsland eind 2012 failliet ging. De vestiging werd overgenomen door investeringsmaatschappij Axivate Capital van de ondernemers Bas Rasker, Hugo Mensink en Andreas Ezinga. Bij die overname moesten al 170 mensen vertrekken. Het bedrijf is ook (mede-)eigenaar van onder meer luchtvaartmaatschappij Corendon en het blad Emerce. Onder Axivate staakte Neckermann de uitgave van de befaamde catalogus waar het ooit groot mee werd.

De ondergang van Neckermann. com is een derde miskleun van een investeringsmaatschappij die kansen meent te zien in een noodlijdend detailhandelsbedrijf. Investeringsmaatschappij ProCures verslikte zich al in twee geruchtmakende overnamen: cd-winkelketen Free Record Shop en boekwinkel Selexyz, dat werd omgedoopt tot Polare. Beide gingen failliet.

Er is ook een reisorganisatie met de naam Neckermann, maar die heeft met de ondergang van de postorderreus niets te maken. Dat bedrijfsonderdeel werd dertig jaar geleden al verkocht aan Thomas Cook en opereert nog altijd onder eigen naam.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden