Nieuws Postzegeltarieven

PostNL vindt steun: postzegel mag ruim 14 procent duurder worden

De postzegel wordt volgend jaar waarschijnlijk veel duurder. De Autoriteit Consument en Markt ACM geeft postbedrijf PostNL de ruimte om zijn tarieven te verhogen met 14,2 procent.

De permanente koningspostzegel van PostNL, onthuld in 2013. Beeld ANP

Of PostNL ook van die ruimte gebruikmaakt, blijkt pas in het najaar. Elk jaar komt de verhoging maar iets lager uit dan wat de ACM toestaat. De afgelopen jaren stond de ACM prijsstijgingen toe van 6 tot 8 procent. PostNL verhoogde zijn prijzen met 5 tot 6 procent.

Alleen in 2013 steeg de prijs van de postzegel nog harder dan de 14,2 procent die ACM nu zou toelaten: met 18 procent. Maar dat was een prijsverhoging voor twee jaar.

Als PostNL kiest voor de maximale verhoging gaat een postzegel 94 eurocent kosten (nu 83 eurocent).

Verdere prijsstijging

Het wordt voor consumenten interessant een partijtje postzegels in te slaan. De eenmaal gekochte zegels blijven gewoon geldig en het is aannemelijk dat de tarieven niet alleen komend jaar maar ook de jaren daarna sterk zullen stijgen.

Volgens de ACM is er nu ruimte voor een veel forsere prijsstijging, omdat het volume aan post steeds harder daalt. Daardoor wegen de vaste kosten van PostNL steeds zwaarder.

De ACM gaat alleen over de tarieven voor de wettelijk gereguleerde diensten die PostNL levert, de zogenoemde Universele Post Diensten UPD. Het gaat daarbij vooral om de ‘gewone’ brieven, die van een postzegel moeten worden voorzien en in de bekende rode brievenbussen worden gegooid. Partijen post van bedrijven en instellingen, en pakketpost, vallen niet onder de controle van de ACM.

Hoeveelheid post daalt

Met die ‘gewone’ post gaat het ongekend slecht. In 2017 boekte PostNL op deze diensten nog een rendement van 6,49 procent en dus was er ‘geen sprake van overrendement’, aldus de ACM. Maar de hoeveelheid gewone post daalde wel met 15 procent, weer veel harder dan in voorgaande jaren, toen de krimp al een tempo van 10 procent per jaar haalde.

Staatssecretaris Mona Keijzer schreef in juni aan de Tweede Kamer dat wat haar betreft PostNL meer mogelijkheden moet krijgen om samen te werken, ook met zijn grootste concurrent, Sandd. Het is niet meer ondenkbaar dat PostNL en de grote concurrent Sandd op den duur gebruik maken van dezelfde postbodes, maar dan moet eerst de wet worden aangepast.

Keijzer schreef ook dat ze hoopte dat de ACM rekening zou houden met de problemen bij PostNL. Ze vond daar kennelijk gehoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden