NIEUWS

PostNL raakt eindexamens drie scholen kwijt, leerlingen hoeven toets niet opnieuw te maken

Door problemen bij PostNL zijn de eindexamens van leerlingen van drie scholen zoek: de formulieren kwamen nooit bij de tweede correctoren aan. Van demissionair minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs hoeven de getroffen leerlingen hun eindtoetsen niet opnieuw te maken.

Medewerkers van post- en pakketbezorger PostNL sorteren pakketjes in het pakkettensorteercentrum.  Beeld ANP
Medewerkers van post- en pakketbezorger PostNL sorteren pakketjes in het pakkettensorteercentrum.Beeld ANP

Donderdag weten zo’n 200 duizend eindexamenkandidaten hoe hun nabije toekomst eruitziet: ofwel kunnen zij vakantie gaan vieren, ofwel moeten zij zich voorbereiden op de herexamens die volgende week beginnen. Hun centraal examens uit het eerste tijdvak, dat liep van 17 mei tot en met 1 juni, zijn inmiddels door hun eigen vakdocent en een tweede corrector van een andere school nagekeken. De uitslagen worden morgen bekendgemaakt.

Leerlingen van twaalf scholen dreigden door problemen bij PostNL langer in spanning gehouden te worden – of zelfs hun examen over te moeten doen. Dinsdagavond meldde de postbezorger dat bij twaalf scholen sprake was van ‘vertraging of vermissing van eindexamens voor enkele vakken’: ingevulde examenformulieren die op weg waren naar de tweede corrector. Bij negen scholen konden de examens woensdag alsnog worden bezorgd.

Van demissionair minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs hoeven de 150 leerlingen van wie het examen nog steeds zoek is, hun eindtoetsen niet opnieuw te maken. Zij mogen het resultaat waar hun eigen docent op uitkwam laten meetellen. Deze eerste resultaten zijn al wel vastgelegd. Als leerlingen het examen toch opnieuw willen doen, kost dit hen geen herkansing.

Slob maakt deze ‘eenmalige uitzondering’ omdat het afgelopen schooljaar vanwege de coronacrisis ‘bijzonder’ was. ‘Ik wil niet dat leerlingen na zo’n zwaar jaar de dupe worden van iets waar zij niets aan kunnen doen.’

PostNL

De problemen met de bezorging werden volgens PostNL veroorzaakt doordat het aantal zendingen groter was dan verwacht. Bovendien zou er voor de bezorging een kortere tijd beschikbaar zijn: dit jaar is vanwege de coronacrisis een derde tijdvak aan de examenkalender toegevoegd, om leerlingen en scholen meer flexibiliteit te bieden.

‘We hebben er met man en macht aan gewerkt om de vertraagde examens alsnog zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen’, zegt Resi Becker, een van de directeuren bij PostNL. ‘We blijven er alles aan doen om ook de laatste vermiste examens te vinden en te bezorgen.’

Scholierenorganisatie LAKS is blij met het besluit van Slob. Eerder op woensdag vroeg de organisatie het ministerie van Onderwijs zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen aan de gedupeerde leerlingen. ‘We zijn hier ontzettend positief over’, zegt voorzitter Nienke Luijckx. ‘Dit was precies het voorstel dat wij hebben gedaan. Op deze manier worden leerlingen niet benadeeld voor een fout waaraan ze zelf niks hebben kunnen doen.’

Twee jaar geleden waren 38 eindexamenleerlingen van een school in het Noord-Hollandse Driehuis in een soortgelijke situatie minder gelukkig. Hun examens biologie en Duits raakten kwijt toen deze aangetekend naar de tweede corrector werden gestuurd. Volgens de regels van de Inspectie van het Onderwijs zat er niets anders op dan het examen opnieuw te maken.

Donderdag worden de normeringen van de centrale examens uit het eerste tijdvak bekendgemaakt. Die zogenaamde N-termen geven aan welk cijfer met een bij de opgaven behaalde aantal punten correspondeert. Pas na deze bekendmaking kunnen docenten berekenen of hun leerlingen geslaagd zijn.

In totaal bezorgt PostNL dit jaar 80 duizend zendingen, met in totaal meer dan een miljoen examens. Het bedrijf roept scholen op om in het tweede tijdvak (dat maandag begint) en derde tijdvak (begin juli) de verzendinstructies van de VO-Raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, nauwgezet te volgen. Zo is er bijvoorbeeld een speciale examenenvelop en -zegel, zodat de zending in het juiste proces komt. Verder worden scholen geadviseerd om voor de zekerheid altijd een kopie van de examens te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden