Postkantoren van krantenpapier

Grimmig gehakketak kenmerkte gisteren de rechtszaak tussen de papierfabrikant KNP BT en het post- en telecomconcern KPN. De enige die plezier beleefde aan het geding over de naamsverwarring tussen beide partijen was, de voorzitter van de rechtbank, mr....

Van onze verslaggever

René Bogaarts

DEN HAAG

KNP BT - de naam is afgeleid van Koninklijke Papierfabrieken Nederland/Bührmann Tetterode - eiste gisteren in een bodemprocedure voor de rechtbank in Den Haag dat Koninklijke PTT Nederland voortaan afziet van zijn verkorte naam KPN. Volgens het papierbedrijf leidt de naamsgelijkenis tot verwarring en doet zij afbreuk aan de 'merkenwaarde' van de naam KNP BT.

In de schriftelijke procedure heeft KNP BT een onderzoeksrapport geproduceerd dat volgens de inleiding tot doel had 'te bepalen in hoeverre verwarring voorkomt van de namen van de beursfondsen KNP-BT en KNP'. Toen KPN-advocaat mr. K. Limperg erop wees dat KNP BT zelf een 'kapitale fout' had gemaakt, grijnsde rechtbankvoorzitter Numann: 'Zo zie je maar' Waarop Limperg bits antwoordde: 'Daar kunnen we lacherig over doen, maar als je de vraag zo aan geënqueteerden voorlegt, krijgt je natuurlijk gekleurde antwoorden.'

KPN deed gisteren alle mogelijke moeite om aan te tonen dat er van verwarring geen sprake is. Verschrijvingen in de pers leiden nooit tot onduidelijkheid. Toen Limperg het Teletekst-bericht 'KNP-dochter sluit honderd postkantoren' voorlas, grinnikte Numann: 'Met krantenpapier zeker.'

Ook de beurs kan volgens Limperg uitstekend leven met de namen KPN en 'KNPBT' - treiterig had Limperg de spatie tussen KNP en BT in zijn pleitnota weggelaten. 'Eiseres staat op de beurs genoteerd als KKB, wat trouwens erg veel lijkt op KBB', sneerde Limperg. 'Maar men weet ook prima om te springen met CMG en CVG, NOB en NIB, NS en SNS, CSM en DSM, KNF en NKF, Smit Internationale en Smit Transformatoren en met NMB en NBM Amstelland.'

KNP BT-advocaat Gielen vergeleek zijn tegenstander vanwege diens termen als 'vergevingsgezindheid', 'repeterende fouten' en 'correctief gedrag' met een dominee en een psychiater. 'U heeft ook de neiging om te speculeren over het heil dat mensen kan overkomen. Maar dat zal wel met die dominees en psychiaters te maken hebben.' 'Of met de beurs', merkte rechtbankvoorzitter Numann droog op.

Om te bewijzen dat er wel degelijk sprake is van verwarring op de beurs, kwam KNP BT-advocaat mr. C. Gielen op de proppen met een Amerikaanse belegger die twee miljoen aandelen KNP BT wilde, maar stukken KPN geleverd kreeg, en met een particulier die tot zijn spijt moest constateren dat zijn aandelen KPN waren verkocht, in plaats van zijn aandelen KNP.

Limperg veegde dat argument van tafel met de opmerking dat die twee zaken, op een beursomzet van 348 miljoen (KPN) en 152 miljoen stuks (KNP BT) in de eerste tien maanden van 1996 'verwaarloosbaar' zijn. Bovendien was die Amerikaan 'een beetje in de war' omdat hij zelfs vergeten was een maximale prijs voor de aandelen op te geven.

Ook het argument van KNP BT dat de waarde van zijn naam afneemt door de populariteit van de naam KPN, werd door Limperg met vuur bestreden. Het papierconcern zou helemaal geen naamsbekendheid hebben. Limpergs opmerking 'dat KNP BT wat dat betreft achterstallig onderhoud heeft, waar het eens wat aan zou moeten doen', riep de woede van zijn tegenstander op. 'Waar haalt u het lef vandaan ons daarover in de rechtszaal te adviseren.' Diezelfde reactie volgde op het verweer dat KNP BT in 1993, na de fusie tussen de papierbedrijven KNP, BT en VRG, maar voor een andere naam had moeten kiezen.

Limperg betoogde dat 'de pijntjes en zeertjes' van KNP BT niet opwogen tegen de enorme schade die zijn cliënt zou lijden als de naam KPN niet meer gebruikt zou mogen worden. De kosten, die door KNP BT waren geschat op 50 miljoen gulden, zouden kunnen oplopen tot meer dan honderd miljoen. Gielen bracht daar direct tegen in dat KPN dat uit zijn zijn lopende reclamebudget kan betalen.

'Aaai', kreunde rechtbankvoorzitter Numann, toen hij tijdens het debat te horen kreeg dat hij in de media soms werd aangeduid als 'Niemann'. 'Helaas is het promotiebudget van de rechtbank niet zo groot.' Uitspraak is 15 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden