Postcode Loterij redt museumdorp van een dreigend faillissement

Het noodlijdende Museumdorp Orvelte in Drenthe is gered, althans voorlopig. Op verzoek van de stichting Het Drentse Landschap stelt de Nationale Postcode Loterij 225 duizend gulden beschikbaar waarmee de schulden van Orvelte voor dit jaar kunnen worden betaald....

Dat moet de Stuurgroep Cultuurtoerisme Drenthe voldoende lucht geven om een toekomstplan te bedenken voor het esdorp, dat jaarlijks door ruim honderdduizend mensen wordt bezocht. Orvelte heeft al sinds het begin van de jaren tachtig moeite om het hoofd boven water te houden.

De ideale oplossing zou zijn dat Orvelte in zijn geheel wordt overgenomen door Het Drentse Landschap. Die oplossing kost tenminste drie miljoen gulden.

Dit jaar leek het er op dat Orvelte failliet zou gaan. Vooral 'kijkers' bezoeken Orvelte. Te weinig toeristen kopen de tolkaarten die recht geven op toegang tot de musea en andere attracties. De nood was zo hoog dat al werd gespeculeerd over de verkoop van enkele monumentale panden.

Gedeputeerde Marga Kool, voorzitter van de Stuurgroep Orvelte, is blij met de steun van de Nationale Postcode Loterij. Samen met het opheffen van de Stichting Orvelte per 1 mei, waardoor de zeven bezoldigde medewerkers niet meer ten laste van de exploitatie komen, lijkt Orvelte weer voor een jaar gered.

'We hoeven nu in ieder geval geen panden te verkopen om schulden te dekken', zegt Kool. 'Bovendien is er ruimte voor het betalen van wachtgelden, het aflossen van hypotheken en voor onderhoud. Het geeft ons lucht om met steun van de gemeenten en de provincie de zaak op de been te houden en nieuwe toekomstplannen te maken.'

Orvelte is al jaren in de greep van wat in de regionale media wordt omschreven als 'een plattelandsdrama in veel bedrijven'. Dat komt vooral omdat Orvelte hinkt op twee gedachten: is het een museumdorp of is het een gewoon Drents esdorp met monumentale boerderijen?

Is Orvelte inderdaad een museumdorp, dan zullen zo veel mogelijk toeristen moeten worden aangetrokken, zodat het dorp zichzelf kan bedruipen. De dorpelingen die niet hun brood verdienen in de recreatieve sector verdienen, voelen daar niets voor. Die willen rust. 'Geen museumdorp maar een open dorp met monumenten. Dan kunnen we hier ook nog leven', zeggen ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden