Postbode

Hoe ontwapenend is het om de Franse meester van de diepgravende slapstick Jacques Tati te zien vechten met de allernieuwste iPhone-applicatie - om over twitteren nog maar te zwijgen? Die vraag moet helaas onbeantwoord blijven want hij is ons nu eenmaal ontvallen maar het is niet onwaarschijnlijk dat het een film zou hebben opgeleverd die over tien jaar een magistraal tijdsbeeld zou zijn geweest. De man uit wie, onder vele anderen, Rowan Atkinsons Mr Bean en John Cleese met zijn silly walks hun inspiratie hebben gepeurd (en André van Duijn, en Peter Sellers en, waarschijnlijk onbewust, minister Piet Hein Donner), is vanavond de stuntelige postbode in een plattelandskomedie die alle andere films over het verschijnsel Quatorze Juillet overbodig maakt. Behalve stuntelig is Tati namelijk ontroerend, onnavolgbaar en origineel. En dan geeft hij in Jour de fête uit 1949 nog niet eens zijn beste krachten: de ontluisterende modernisering van de samenleving werd nooit beter in beeld gebracht dan in Tati's Playtime uit 1967, culminerend in een tragikomisch ballet op een geboende vloer in een futuristisch zakenpaleis met veel te veel glazen deuren.

Eelco Meuleman

Maar goed, vanavond is Tati dus de stuntelige postbode in de campagne, en daar kun je om lachen maar in al zijn oubolligheid zet deze film nog steeds aan het denken: waarom is toch die onhandige brievenbezorger verdwenen, met wie je een genoeglijk praatje maakte terwijl hij uit zijn postzak een handgeschreven brief toverde, afkomstig van een lang vergeten liefde uit vroegere tijden?


Het internet? Het World Wide Web? Jaques Tati zou er zeer dramatisch maar met met een ragfijn gevoel voor humor zijn neus voor hebben opgehaald. Kijk maar.Jour de fête (Jacques Tati, 1949).Canvas, 22.20 uur.


Love Actually

(Richard Curtis, 2003). Het Kerstseizoen is kennelijk al begonnen bij RTL met deze Engelse versie van Alles is liefde, een puike mozaïekfilm over een twintigtal dolende zielen dat elkaar probeert te vinden in de aanloop naar Kerstmis. Helaas ook met Hugh Grant.RTL 4, 21.00 uur.


Eelco Meuleman


CINEMA.NL/TV


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden