Postbode weer met plakbenen de zomer door

Half Nederland zal zich, gesteld dat de zomer eindelijk doorbreekt, binnenkort weer massaal in korte broek op straat wagen. Maar niet de dertigduizend mannelijke postbodes van PTT Post, pardon, TNT Post Groep....

Discriminatie of niet? In de warme zomer van 1999 woedde een felle strijd over het recht op de korte broek. Een ware testcase op het vlak van de dress code in het Nederlandse bedrijfsleven. Eerst oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling, na een klacht van vakbond Abvakabo, dat als vrouwen een broekrok mochten dragen, mannen recht hadden op de korte broek. TPG legde dat advies naast zich neer; de korte broek zou gewoon niet representatief zijn, en als kledingstuk bovendien niet vergelijkbaar met de broekrok, die geen exclusieve zomerdracht is.

Op 27 juli oordeelde de rechter in een door Abvakabo aangespannen kort geding dat TPG in zijn recht stond. Via een bodemprocedure bij het Haagse kantongerecht trachtte de bond TPG alsnog te dwingen om een decente bermuda in het assortiment bedrijfskleding op te nemen.

Helaas. Op 22 februari stelde de rechter PTT Post opnieuw in het gelijk. 'Het verbod op de korte broek voor mannen is geen discriminatie. Want de korte broek is geen equivalent van de broekrok, die het hele jaar door kan worden gedragen en in zomer- en winteruitvoering bestaat', aldus TPG-woordvoerster H. Kluck. Pech voor de arme postbodes.

A. Pastoors van Abvakabo zit er mee. 'Volgens de rechter zijn kledingvoorschriften ordevoorschriften. Die horen niet bij de arbeidsvoorwaarden en dus heeft de vakbond daar dus niets over te zeggen, vindt de rechter. Dat is een principieel punt waar wij het niet mee eens zijn.' En dus heeft de bond hoger beroep aangetekend bij het Haags gerechtshof. Tja, dat duurt wel weer een jaar. 'Deze zomer dus weer geen korte broek', zucht Pastoors.

Nee, dan België. Het Belgische postbedrijf De Post - anders dan PTT Post niet geprivatiseerd, en nog voor 100 procent in handen van de Belgische staat - heeft geen moeite met mannelijke postbodes in korte broek. Sterker nog, komende week krijgen de postbestellers spiksplinternieuwe bedrijfskleding. En in dat pakket: een stijlvolle bermuda.

De Nederlandse bedenkingen hebben in België helemaal geen rol gespeeld, vertelt F. Lens van De Post. 'Bon, een bermuda kan toch net zo goed heel keurig staan?' En let wel; niemand hoeft in korte broek. 'Onze postbode kan zelf kiezen of hij de wereld zijn benen wil tonen.'

Heeft Lens nog een collegiaal advies aan TPG? 'Welaan, ik zou postbodes én vakbonden altijd van meet af aan bij de ontwikkeling van nieuwe bedrijfskleding betrekken. Je moet een compromis zoeken tussen wat het bedrijfsimago vereist en wat de mensen willen dragen. Dat hoeft in het geheel niet haaks op elkaar te staan. Gewoon gezond verstand.'

Dat kunnen bedrijven als TNT Post Groep in hun zak steken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden