Postbode met gymnasium-B, agent met hbo

Johan Tiessing, 38..

BAS MESTERS

Opleiding: Nederlands recht

Huidige functie: teamleider/

ziekenverzorger in het Centrum van

ouderen De Flesseman in Amsterdam

'Toen ik in 1983 op mijn 23ste afstudeerde als meester in de rechten, dacht ik dat de hele wereld op me zat te wachten. Ik schreef vele sollicitatiebrieven, maar zonder resultaat. Het arbeidsbureau zei: ''Jurist? Dan kunnen we weinig voor u doen.'' Langzaam sloeg de twijfel toe. Heb ik er wel goed aan gedaan, om zo jong af te studeren zonder dingen naast mijn studie te doen? Zit er eigenlijk wel iemand op me te wachten?

De eerste drie jaar na mijn studie was ik gedwongen voor uitzendbureaus te werken. Niet als jurist, maar aan de lopende band of in de expeditie. Ik wilde niet zo doorgaan tot mijn 65ste, maar hoe moest ik ingrijpen?

Toen kwam de zaterdag dat er een advertentie in de krant stond: Gezocht ziekenverzorgers. Eén ding had ik altijd zeker geweten: ik wilde niets in de medische wereld. Maar ik heb de bon toch ingevuld en opgestuurd.

Bij het verpleegtehuis waar ik mijn opleidingsstage kreeg, zeiden ze: ''U weet toch wel met wat voor soort mensen u komt te werken en wat voor niveau ze hebben?'' Belachelijk vond ik dat. Ik besloot gewoon door te zetten.

Voor het eerst geconfronteerd met demente bejaarden of stervenden schrok ik me hartstikke dood. Ik dacht: ''Wat moet ik hier als Johan. Ik doe mezelf geweld aan.'' Maar ik ben doorgegaan, omdat ik uit mijn omgeving positieve reacties kreeg. Ze vonden me een rustig type dat het wel aankon.

Achteraf kun je zeggen dat mijn loopbaan het meest vervelend is geweest voor mijn moeder. Ze betaalde mijn studie, maar kan niet zeggen: ''Mijn zoon is advocaat''. Zelf ben ik heel blij met wat ik heb. Ik weet namelijk hoe het voelt om geen werk te hebben.

Maar als ik terugkijk, had ik het wel anders gedaan. Ik heb van jongs af aan in het onderwijs gewild. Toen ik op de middelbare school aan mijn decaan vertelde dat ik Duits wilde gaan studeren, zei hij: 'Zou je dat wel doen? Met rechten maak je veel meer kansen op een baan.' Nu, vijftien jaar later, blijkt er veel vraag naar leraren Duits. Ik had gewoon mijn eigen verlangens moeten volgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden