Postbezorging op platteland oogst kritiek vrouwen

De postbezorging op het platteland laat te wensen over. Er moeten meer en beter bereikbare brievenbussen en postzegelautomaten komen, postagentschappen moeten langer open zijn en er mag zeker niet verder getornd worden aan de hoeveelheid postagentschappen in kleine kernen, want die is al minimaal....

Van onze verslaggever

TILBURG

Dat vinden de Katholieke Plattelandsvrouwen Nederland (54 duizend leden). Gisteren overhandigde verenigingsvoorzitter L. van der Sloot-van der Heijden 10.976 handtekeningen van leden aan directeur L. Westra van KPN-dochter Postkantoren BV om die eisen kracht bij te zetten.

De plattelandsvrouwenvereniging heeft een enquête gehouden onder haar leden naar aanleiding van veelvuldige klachten over de dienstverlening van de post op het platteland. Die leverde bovenstaande eisen en conclusies op.

Dat de resultaten stoelen op slechts 315 ingeleverde formulieren doet volgens de vereniging niets af aan de rechtvaardigheid van de eisen. De bijna elfduizend verzamelde handtekeningen spreken voor zichzelf, vinden de vrouwen.

Postkantoren BV zal het rapport bestuderen, liet directeur L. Westra weten. Het bedrijf bestrijdt dat de dienstverlening aan het publiek de laatste jaren is afgenomen. 'Al een paar jaar ligt het aantal voorzieningen in het land op hetzelfde peil', zegt woordvoerder R. Moerkerken. 'Ook op het platteland is het aantal vestigingen niet achteruit gegaan.'

Postkantoren BV is bezig met een herstructurering van de bedrijfsvorm, maar tornt niet aan het serviceniveau, zegt Moerkerken. De vennootschap heeft 2200 vestigingen in Nederland: 700 normale postkantoren, 1400 agentschappen en 100 franchisevestigingen. Ze wil die laatste categorie, waarmee anderhalf naar geleden werd begonnen, uitbreiden ten koste van de 'oude' agentschappen die zijn ondergebracht bij sigarenhandelaren, kruideniers en drogisterijen.

De franchisevestigingen zijn, aldus Moerkerken, 'sophisticated' postagentschappen, waar naast de diensten van PTT verpakkingsmaterialen, schrijfwaren en prentbriefkaarten worden verkocht. De herstructurering, die vijf jaar duurt, kost zo'n 275 van de in totaal 6200 arbeidsplaatsen, die het bedrijf via natuurlijk verloop wil opvangen.

De plattelandsvrouwen staan overigens niet alleen in hun zorgen over de postvoorziening. De Consumentenbond heeft in juni van dit jaar nog uitdrukkelijk gepleit voor het 'open houden van agentschappen en het op peil houden van de bereikbaarheid van voorzieningen'.

De bond deed dat in het Overlegorgaan PTT Post, een in 1989 ingesteld platform waarin ook werkgevers- en werknemersorganisaties zitten. 'Dit is een lopende discussie', aldus een woordvoerder van de Consumentenbond. 'We pleiten er herhaaldelijk voor, maar KPN wil ons geen garanties geven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden