Postbankspaarder wordt koper met rentezegeltjes

Spaarders bij de Postbanken krijgen sinds een paar weken een soort Douwe-Egbertspunten. Bij elke euro rente ontvangen ze gratis honderd Rentepunten....

In de internetwinkel van de Postbank kan de spaarderbijvoorbeeld digitale camera's van Samsung, dvd's van MontyPython en de Philips Ladyshave kopen tegen de helft van deadviesprijs. Voorwaarde is wel dat voldoende Rentepunten wordeningeleverd.

Volgens de Postbank wordt de rente door de Rentepuntentweemaal zoveel waard. De redenering van de ING-dochter luidt alsvolgt. De spaarder ontvangt automatisch bij elke euro rentehonderd Rentepunten. In de catalogus van de Postbank is de waardevan honderd Rentepunten gelijk aan één euro.

'Er wordt al enorm veel besteld', zegt Mark Beers,woordvoerder van de Postbank. 'Vooral boekenbonnen, dvd-boxen,Fatboys en Senseo's zijn populair.' Beers wil niets kwijt overde deals met de leveranciers van de artikelen in dePostbankwinkel.

De Postbank heeft meteen tientallen miljoenen Rentepunten aanrekeninghouders uitgedeeld. De bank is met terugwerkende krachtvanaf augustus begonnen met tellen. Klanten kunnen op internetkijken hoeveel punten ze al hebben. Een spaarder die tienduizendeuro heeft staan op de internetspaarrekening van de Postbankkrijgt jaarlijks 250 euro rente. Na een jaar geeft de Postbankhem 25.000 Rentepunten. Die punten geven recht op 250 eurokorting.

Deze spaarder wil een digitale camera. Veel keus is er niet:de enige camera is de Samsung V800. De adviesprijs van dittoestel is 450 euro. De spaarder kan de camera aanschaffen voor225 euro als hij 22.500 Rentepunten laat afboeken. Wie internetafstruint, ziet dat deze camera ook te krijgen is voor circa 350euro. Een stuk minder dan de adviesprijs, maar wel 125 euro meerdan het tarief dat de Postbank rekent. 'We controlerenvoortdurend of er sprake is van echt voordeel', zegt Beers. 'Alsdat niet meer het geval is, halen we een artikel bijvoorbeeld uithet assortiment.'

Bij de populaire boekenbonnen is de korting op de verkoopprijsbij de boekhandel het duidelijkst. Deze waardebonnen wordenimmers nergens verkocht onder de adviesprijs.

De Postbank heeft de Rentepunten ingevoerd om de band met deklanten te verstevigen. Met andere woorden: om te voorkomen datklanten overstappen naar een andere bank die net iets meer rentebiedt. En klanten van andere banken naar de Postbank te lokken.De Postbank ziet de verkoop van biertaps, Teigetje hobbelpaardenen Philips Broodroosters als een vervolg op het geven vangeschenkjes aan spaarders.

Jaarlijks geeft de Postbank klanten die minimaal vijfhonderdeuro op hun spaarrekening zetten bijvoorbeeld een blauwehanddoek, een rugtas of portefeuille. De invoering van deRentepunten betekent niet dat deze spaaracties worden gestaakt.'Die acties blijven bestaan', aldus woordvoerder Beers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden