Postbaas Herna Verhagen machtigste vrouw van Nederland

De hoogste baas van PostNL, Herna Verhagen, is vandaag door het vrouwenblad Opzij gekozen tot machtigste vrouw van Nederland. De 48-jarige Verhagen is sinds 2012 voorzitter van de raad van bestuur van het postbedrijf.

Herna Verhagen, Nederlands machtigste vrouw. Beeld anp
Herna Verhagen, Nederlands machtigste vrouw.Beeld anp

Een jury onder voorzitterschap van oud-minister Sybilla Dekker van VROM noemde de keuze voor Verhagen dit jaar logisch, mede omdat zij slechts een van de twee vrouwelijke CEO's is in Nederland van een beursgenoteerd bedrijf. De ander is Nancy McKinstry van Wolters Kluwer. 'Charismatisch, toegankelijk en een controlfreak', zo noemt Opzij de baas van PostNL op de decembercover van het blad.

'Dit jaar heeft zij zich laten zien als een ijzersterke CEO, met goede bedrijfsresultaten bovendien,' aldus het juryrapport over Verhagen. Bij haar aanstelling drukte ze volgens de jury direct haar stempel door een voorgenomen en zeer omstreden reorganisatie terug te draaien. De jury, waarin ook Opzij-hoofdredactrice Irene de Bel zat, zegt het daarnaast zeer te prijzen dat Verhagen nooit vergeet het onderwerp diversiteit op de werkvloer onder de aandacht te brengen.

Nieuwe werken

Verhagen noemde in een reactie de verkiezing 'een eer'. 'Maar ik ben nog lang niet klaar', zegt ze. De jury keek onder andere naar de macht die een functie met zich meebrengt. Ook werd gekeken naar hoe personen die grote invloed gebruikten en hoe ze zich profileerden, ook buiten de eigen sector.

Behalve het terugdraaien van de omstreden reorganisatie, is Verhagen ook verantwoordelijk voor het niet meer bezorgen van de post op maandag. Dit bespaart het bedrijf jaarlijks miljoenen. Ook verlegde ze de koers van PostNL, van het briefverkeer naar het meer winstgevende bezorgen van pakketjes. Binnen PostNL introduceerde ze het 'nieuwe werken': niemand heeft meer een eigen werkplek in het bedrijf, ook Verhagen en haar directieleden niet.

In de categoriën Onderwijs en Wetenschap belandde op de eerste plaats Louise Gunning, bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam. In de categorie Cultuur en Media werd Henriëtte Post, directrice van het Fonds Podiumkunsten, gekozen tot machtigste vrouw. Manon Leijten, secretaris-generaal op het ministerie van Financiën, werd nummer 1 in de categorie Openbaar Bestuur.

Bestuursvoorzitter Verhagen bij de presentatie van de koningspostzegel van PostNL. Beeld anp
Bestuursvoorzitter Verhagen bij de presentatie van de koningspostzegel van PostNL.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden