Post wil nog steeds terugkeren als directeur Judobond

Dat Jan Post in de huidige situatie niet meer kan terugkeren als directeur van de Judobond Nederland (JBN) is voor alle partijen duidelijk....

ANP

UTRECHT

De JBN wil de arbeidsovereenkomst met de voormalige werknemer ontbinden, omdat van een vertrouwensrelatie geen sprake meer is. Post werd in december ontslag aangezegd en onmiddellijk op non-actief gesteld onder andere omdat hij voorzitter Frans Hoogendijk beschuldigde van frauduleuze declaraties.

De kans is groot dat rechter mr J. Krol de zaak aanhoudt. Dat heeft te maken met de extra vergadering van de bondsraadsleden. Dit vijftigkoppige parlement van de JBN had zaterdag 16 maart bijeen willen komen om zich over de zaak te buigen, maar die vergadering is door het bestuur voor onbepaalde tijd verschoven.

Volgens mr A.W. Brantjes, advocaat van Post, heeft dat te maken met de angst van het bestuur dat de vergadering het college onder leiding van voorzitter Frans Hoogendijk zou wegsturen. En een nieuw bestuur, dat al in het geheim is geformeerd, zou kiezen, waaronder Post wel zou kunnen functioneren. Dat zou de ontbindingszaak tevens overbodig maken. Om die reden wenste Krol ook te weten waarom de JBN de vergadering heeft verschoven. Maar mr J.P. Snoek, de raadsman van de JBN, wilde daar niets over zeggen omdat hij het bestuur heeft aangeraden eerst de zaak-Post af te ronden.

Brantjes zette zijn vraagtekens bij de handelwijze van de JBN, omdat volgens hem de statuten voorschrijven dat tussen het aanvragen van een extra vergadering, 12 januari, en het houden daarvan maximaal acht weken mag zitten. Die termijn was al overschreden met een week, maar wachten tot 11 mei, wanneer de eerstvolgende reguliere bondsraadsledenvergadering op het programma staat, wil Brantjes niet. 'Ik vermoed dat Hoogendijk de extra vergadering heeft verschoven, omdat in april de verkiezingen van de Europese Judo Unie (EJU) zijn. Hij is kandidaat-voorzitter.'

Post verloor eerder het kort geding tegen zijn onmiddellijke schorsing dat hij had aangespannen tegen de JBN. De president van de rechtbank in Utrecht oordeelde, nadat het accountantsbureau Moret, Ernst en Young een onafhankelijk onderzoek naar de boekhouding van de JBN had gedaan, dat Post niet met onmiddellijke ingang kon terugkeren bij de JBN. Hoewel de resultaten van het bureau volgens Brantjes 'vernietigend' zijn voor de JBN vond de president dat er duidelijk sprake was van een vertrouwensbreuk en wees hij het verzoek van Post af.

In feite kwamen maandag dezelfde zaken aan de orde als eerder tijdens het kort geding. Als Krol besluit dat het arbeidscontract met Post ontbonden kan worden moet hij zich ook buigen over de hoogte van de afvloeiingsregeling. Post wil 200 duizend gulden, de JBN meent dat hij hooguit recht heeft op 65 duizend gulden.

Niet bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden