Post-traumatische stress voor specialisten

Uitsluitend beleggen in pillenmakers of internetgoeroes. Het gespecialiseerde beleggingsfonds was tijdens de voorbije beleggingshausse één van de vele hypes. Vooral ICT-fondsen, uit de grond gestampt toen de internetzeepbel het grootste was, harkten in korte tijd miljoenen euro's binnen van vertwijfelde spaarders die de rit omhoog hadden gemist en alsnog wilden...

Nu lijden gespecialiseerde beleggingsfondsen aan post-traumatische stress. Aldus Chet Currier, columnist voor de financiële nieuwsdienst Bloomberg. Nu vooral de techno-beleggingsfondsen schipbreuk lijden in het ruwe beursweer, probeert Currier een antwoord te formuleren op de vraag: welke plek verdienen op één sector gefocuste beleggingsfondsen in een portefeuille die zich richt op de lange termijn? Geen, zegt hij. Hét kenmerk van sectorfondsen is dat zij geld spreiden over één industrietak. Zijgt die ineen, dan kan de belegger nergens schuilen.

Een klassiek probleem is dat de beheerder weinig manoevreerruimte heeft. Als de koersen eigenlijk te hoog zijn moet hij niettemin blijven kopen, zolang er geld toestroomt van klanten. Omgekeerd, als de prijzen laag zijn, kampt de beheerder met weglopende klanten die hij moet uitbetalen door de aandelen op het verkeerde moment met verlies te verkopen.

Een ijzeren beleggingswet doet bij de sectorfondsen opgeld: in goede tijden zijn bovengemiddelde winsten te behalen, in slechte tijden bovengemiddelde verliezen. De ruim driehonderd technofondsen die Bloomberg volgt, kelderden het afgelopen jaar gemiddeld 42 procent in waarde. De afgelopen drie jaar was het gemiddelde verlies 33 procent.

Ook Nederland kende een ICT-bloedbad: volgens fondsenvolger Morningstar leed het ABN Amro ICT Fund 57,1 procent verlies tussen januari 2002 en 17 oktober. Het ING Bank IT Fund verloor in die periode 60,9 procent. Het Optimix Technology Fund verloor 61,6 procent. Het Postbank IT Fonds deed het al net zo beroerd: min 61,9 procent.

Toch, zegt Currie, zijn er ook specialiteitenfondsen die het geweldig deden: goud- en vastgoedfondsen wonnen in de eerste drie kwartalen van dit jaar. Wel zijn het de enige twee categorieën uit een totaal van 28 die dit jaar winst boekten.

Vastgoedfondsen zijn nu helemaal in, zegt Currie. 'Gezien het feit dat beleggers in sectorfondsen doorgaans een beroerde timing hebben - ze stappen in op het hoogtepunt en vluchten op het laagste punt - zou dit beleggers met vastgoedbelangen te denken moeten geven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden