Post naar buitenland wordt fors duurder

Een brief naar Duitsland gaat 57 procent meer kosten en voor een pakje naar Frankrijk moet straks 55 procent meer worden betaald....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Nederlandse PTT Post, dat dinsdag tijdens de vergadering van de postbedrijven in Brussel tegen de voorgestelde verandering heeft gestemd, zal bij de Europese Commissie bezwaar aantekenen.

Sinds 1969 verrekenen de PTT's de post uit het buitenland op basis van het gewicht. Voor een kilo post wordt ongeveer tien gulden betaald. Uitgaande en inkomende post worden tegen elkaar weggestreept. Als PTT Post tienduizend kilo brieven bezorgd wil hebben in Frankrijk en de Fransen omgekeerd achtduizend kilo aanbieden, betaalt het Nederlandse postbedrijf pakweg tweeduizend gulden.

Gisteren heeft de International Post Corporation (IPC), een club van 26 westerse postbedrijven, besloten de onderlinge vergoedingen te baseren op de nationale tarieven. Dat betekent dat PTT Post, een van de goedkoopste postbedrijven in Europa, aanzienlijk hogere kosten in rekening worden gebracht.

Volgens berekeningen van de post-grootverbruikers, zoals uitgevers en direct-mailbedrijven, gaat de prijs voor een brief van tien gram naar Engeland met 15 procent omhoog; een brief naar Duitsland, waar de meeste Nederlandse post naar toe gaat, kost in het nieuwe systeem 57 procent meer. Nu moet op een brief naar een van die landen een postzegel van een gulden geplakt worden. Een pakje van tweehonderd gram naar Frankrijk sturen, wordt 55 procent duurder.

PTT Post heeft een sterke positie opgebouwd met het verzenden van buitenlandse post. Diverse uitgevers hebben het bedrijf vanwege zijn efficiency gevraagd hun bladen in Europa te verspreiden.

Jaarlijks betalen buitenlandse postbedrijven 143 miljoen gulden voor bezorging in Nederland. Omgekeerd wordt door particulieren voor 243 miljoen aan post naar het buitenland aangeboden en door bedrijven voor 274 miljoen.

'Wij weigeren te betalen voor de inefficiency van onze concurrenten', stelt een woordvoerster van PTT Post, een dochteronderneming van Koninklijke PTT Nederland. Slecht draaiende postbedrijven wentelen volgens haar een deel van hun kosten af op efficiënte concurrenten. Van de Europese postbedrijven draaien alleen de Zweedse, Britse en Nederlandse met winst.

Het nieuwe verrekeningssysteem moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Net als de grootgebruikers gaat PTT Post in Brussel bezwaar aantekenen tegen het voorstel.

Het besluit tot een ander verrekeningsysteem werd gisteren krachtig gesteund door de Fransen en de Duitsers. Voor binnenlandse post hanteren zij tarieven van 94 cent en 1,02 gulden, waar PTT Post 80 cent vraagt. In Europa zijn alleen Spanje (50) en Portugal (65) goedkoper. De enige die net als PTT Post tegenstemde, was de Spaanse PTT. De wijziging zou het toch al zwaar gesubsidieerde bedrijf op nog hogere kosten jagen.

Na afloop van de vergadering bleek dat de IPC hoopt binnenkort alsnog unanimiteit te bereiken. PTT Post heeft laten weten alleen verder te willen praten als een marktgericht alternatief ontwikkeld wordt en er afspraken komen over de kwaliteit van de bezorging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden