Post bezorgen wordt baan sociale werkvoorziening

Het bezorgen van post wordt een klus voor de sociale werkvoorziening. PostNL wil 500 arbeidsgehandicapten en ook bijstandsgerechtigden post laten bezorgen. Het postbedrijf heeft al her en der in het land geëxperimenteerd met tientallen postbezorgers met een fysieke of geestelijke beperkingen.

WADDINXVEEN - Het bedrijf heeft de afgelopen maanden ook ervaring op gedaan met werknemers uit de bakken van de Sociale Dienst, die met behoud van uitkering zijn ingezet als postbezorger.

Dit maakt het postbedrijf vandaag bekend. Het experiment is zo goed bevallen, dat PostNL meer 'werknemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt' wil inzetten als postbezorger. Bij PostNL wordt straks ruim 2 procent van de post bezorgd door werknemers met een handicap. 'Wij nemen daarmee onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als grote werkgever', aldus PostNL-topvrouw Herna Verhagen.

PostNL heeft in zijn distributiecentra al 1.200 werknemers uit de sociale werkvoorziening en de bijstand aan het werk. Net als de 500 nieuwe postbezorgers, zijn deze medewerkers niet in dienst van PostNL zelf. Het postbedrijf sluit contracten met bedrijven uit de sociale werkvoorziening. Deze bedrijven verzorgen ook de begeleiding van de nieuwe medewerkers van PostNL.

Het inhuren van werknemers van de werkbedrijven in de distributiecentra is per saldo iets goedkoper dan de inhuur van werknemers via een regulier uitzendbureau, bevestigt directeur inkoop Laurens Tuinhout van PostNL. Toch ontkent hij dat het PostNL om de kostenbesparing te doen is. 'De loyaliteit van de werknemers van de sociale werkvoorziening is fantastisch', aldus Tuinhout. 'Uitzendkrachten gaan zich vervelen als ze de hele dag pakketten uit containers op de lopende band moeten zetten, maar deze mensen staan iedere dag blij voor de deur.'

Het inhuren van de postbezorgers via de sociale werkvoorziening is echter niet goedkoper dan regulier personeel, zegt PostNL. Werknemers die post bezorgen, hebben intensievere begeleiding nodig.

Toch heeft het inhuren van werknemers met een beperking ook hier voordelen. PostNL heeft in sommige landsdelen moeite om voldoende postbezorgers te werven. Bovendien is het verloop onder postbezorgers groot. Via de contracten komt de werving van personeel voor rekening van de werkbedrijven.

De kans dat werknemers uit de sociale werkvoorziening uiteindelijk in dienst komen van PostNL, is gering. 'Het gaat hier ook niet om het bieden van arbeidscontracten', zegt Tuinhout. 'Het werk is flexibeler geworden, het gaat er nu vooral om dat deze mensen aan het werk zijn.' Wel kan het personeel van werkbedrijven voor onbepaalde tijd worden gedetacheerd bij PostNL. Wat betreft de bijstandsgerechtigden is het de bedoeling dat zij slechts een beperkte periode met behoud van uitkering aan het werk gaan binnen het postbedrijf.

pagina 8 en 9 Wat betekent het in de arm nemen van 'arbeidsgehandicapten' voor de reguliere postbezorgers?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden