Positieve discriminatie mag van Europese Hof

Het beleid van positieve discriminatie dat in veel landen van de Europese Unie wordt gevoerd, heeft officieel goedkeuring gekregen van het Europese Hof van Justitie....

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze correspondent

Geert-Jan Bogaerts

BRUSSEL

De zaak bij het Hof was aangespannen door de Duitse leraar Helmut Marschall, die vond dat hij voor een promotie ten onrechte was gepasseerd. De baan ging naar een vrouw, volgens Marschall alleen maar vanwege haar sekse. De deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen, hun beider werkgever, discrimineerde daarmee naar geslacht, zo redeneerde de leraar.

Hij had enige grond om optimistisch te zijn over de uitslag. In 1995 oordeelde het Hof namelijk dat een soortgelijke regeling in Bremen niet door de beugel kon. Die wet regelde de benoeming van vrouwen in ambtelijke functies volgens een quotasysteem. Vrouwen kregen onvoorwaardelijk voorrang boven mannen, en dat vond het Hof indruisen tegen Europese antidiscriminatieregelingen. Die argumentatie ging echter in de Marschall-zaak niet op. Als er een beter gekwalificeerde man was geweest, dan had die de baan gekregen.

De advocaat-generaal, de belangrijkste adviseur van het Hof wiens juridische adviezen doorgaans zonder meer worden opgevolgd, had in mei nog vastgesteld dat ook de manier waarop Marschall behandeld was, een vorm van discriminatie was. Het Hof heeft die redenering, tot verrassing van vele juristen, niet gevolgd. Noordrijn-Westfalen geeft vrouwen weliswaar een voorkeursbehandeling, maar zij krijgen geen onvoorwaardelijke en automatische voorrang bij benoemingen, zo oordeelt het Hof.

Volgens de rechters bieden de Europese wetten aan overheden de mogelijkheid om iets te doen aan de fundamentele ongelijkheid van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Daarbij moeten zij wel in de gaten houden dat 'elke kandidaat, ongeacht het geslacht, objectief beoordeeld wordt'. Zo'n beleid is legitiem, omdat 'het feit alleen dat een man en een vrouw dezelfde kwalificaties hebben, nog niet betekent dat zij dezelfde kansen op de baan hebben'.

Volgens Lissy Groener, lid van het Europees Parlement, betekent de uitspraak 'een grote overwinning voor vrouwen'. Groener zit in de parlementscommissie voor gelijke rechten van vrouwen. Europees Commissaris Padraig Flynn, die over sociale zaken gaat, reageerde opgetogen. 'Het Hof heeft erkend dat bepaalde diepgewortelde vooroordelen en stereotypen over de rol en de capaciteiten van vrouwen op de arbeidsmarkt nog steeds voortbestaan.'

De Europese Unie heeft met enige spanning op het vonnis gewacht. De lidstaten wilden al lange tijd weten welke maatregelen ze mogen nemen om de vooruitzichten van vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden