Positie Plooij onhoudbaar na openlijke kritiek op oud-promovenda; Auteur 'Oei, ik groei' ontslagen als hoogleraar

Prof. dr. Frans X. Plooij, auteur van de bestseller Oei, ik groei!, wordt per 1 maart ontslagen als hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen....

Van onze verslaggever

Bart Dirks

AMSTERDAM

In zijn boek Oei, ik groei!, waarvan ruim 200 duizend exemplaren zijn verkocht, beschreef Plooij in 1992 de theorie dat baby's in hun eerste achttien levensmaanden op gezette tijden een 'sprongetje' in hun mentale ontwikkeling maken. Tijdens die fases huilen en zeuren de baby's meer en hebben ze slaap- en eetproblemen.

Maar uit een studie van een promovenda van Plooij, C. de Weerth, bleek in 1995 dat de 'sprongentheorie' niet te bewijzen was. Hoewel Plooij het onderzoek zelf had opgezet, kon hij de kritiek op zijn theorie niet verkroppen. Hij probeerde De Weerth ervan te overtuigen dat haar onderzoek niet deugde. Andere ontwikkelingspsychologen in Groningen deelden echter haar kritiek. Daarop trok de hoogleraar zich in 1995 uit het project terug.

In november vorig jaar ageerde Plooij opnieuw tegen het onderzoek van zijn oud-promovenda, omdat het zou worden gepubliceerd in het gezaghebbende British Journal of Developmental Psychology en omdat De Weerths studie een prijs zou krijgen. In een persbericht beweerde Plooij dat het 'heel slecht is voor de wetenschap dat dergelijke artikelen gepubliceerd worden'.

Dat schoot de universiteit in het verkeerde keelgat. Faculteitsdecaan prof. dr. J. Peschar nodigde Plooij uit voor een gesprek, maar ontving per fax diens woedende ontslagbrief. Een dag later trok Plooij die brief in.

Na een aantal gesprekken tussen Plooij, de decaan en de Stichting voor Onderzoek naar Psychosociale Stress (SOPS) die de leerstoel van Plooij heeft ingesteld, bleek de positie van de hoogleraar onhoudbaar en het ontslag onvermijdelijk. 'Het werd ons duidelijk dat onze leerstoel geen nut meer heeft', zegt prof. dr. P. Defares, voorzitter van SOPS. 'We hopen op termijn een nieuwe hoogleraar in Groningen aan te stellen.' Plooij zelf wil niet reageren op zijn vertrek.

In Groningen wordt opgelucht gereageerd op het vertrek van de hoogleraar. 'In de wereld van de ontwikkelingspsychologie is er niemand meer die hem serieus neemt', zegt een onderzoeker op de Vakgroep Psychologie.

'Gezien de voorgeschiedenis en de reacties van de partijen lag het ontslag van Plooij voor de hand', reageert decaan Peschar. 'Dit hoofdstuk is afgesloten. Ik wens de heer Plooij vanaf 1 maart veel voorspoed, maar hier scheiden onze wegen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden