Positie Pakistaanse president ondermijnd

Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft dinsdag bezwaarschriften van de oppositie tegen amnestie voor president Asif Ali Zardari en veel van diens bondgenoten ontvankelijk verklaard. Daarmee lijkt de positie van Zardari plotseling onzeker te zijn geworden en de politieke onrust in Pakistan danig te zijn aangewakkerd.

AP

Zardari, die volgens peilingen bijzonder weinig geliefd is, staat onder grote druk af te treden of cruciale bevoegdheden over te dragen. In het weekeinde liep formeel een amnestieregeling af die door zijn voorganger Pervez Musharraf was getroffen.

Zardari geniet als president immuniteit van rechtsvervolging, maar volgens staatsrechtdeskundigen kan het hooggerechtshof vraagtekens plaatsen bij zijn verkiesbaarheid voor een publiek ambt en de immuniteit intrekken als die onrechtmatig wordt geacht.

Het hooggerechtshof zal zich niet alleen buigen over de amnestie die Zardari door Musharraf werd gegund, maar ook over de positie van ongeveer achtduizend andere politici en hoge ambtenaren. Het hof liet in een verklaring weten op 7 december de eerste stappen te zullen zetten.

De amnestieregeling maakte deel uit van een overeenkomst die de weg effende voor de terugkeer van oud-premier Benazir Bhutto in 2007. Zardari nam na de moord op zijn echtgenote op 27 december dat jaar het roer over van haar Pakistaanse Volkspartij (PPP).

De nu 54-jarige Zardari wordt al zolang hij in de politiek zit achtervolgd door corruptiebeschuldigingen. Hij zat jarenlang gevangen en werd in de volksmond 'Mr. 10 percent' genoemd. Hij gaf vrijdag zijn supervisie over het nucleaire arsenaal van Pakistan op en beloofde in de nabije toekomst meer bevoegdheden over te dragen.

Medewerkers van de president wilden geen commentaar geven, maar volgens aanhangers heeft hij gezegd bereid te zijn zich voor het hof te verdedigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden