Positie Leemhuis staat onder druk

De top van de VVD maakt zich ernstig zorgen over de positie van commissaris der koningin Leemhuis in de provincie Zuid-Holland....

Van onze verslaggevers

Leemhuis zelf heeft tot nu toe gezegd dat haar niets te verwijten valt. Ze heeft zich inmiddels verzekerd van de assistentie van partijgenoot H. Koning, voormalig voorzitter van de Algemene Rekenkamer. Deze week bleek dat ze meer wist van riskante bankiersactiviteiten dan ze eerder toegaf. In een briefwisseling met de inmiddels afgetreden PvdA-gedeputeerde De Jong liet ze zich kritisch uit over leningen.

Minister Peper van Binnenlandse Zaken erkent in gisteren verschenen rapporten dat zijn ministerie onvoldoende alert is geweest. Aan de hand van de balanscijfers had Binnenlandse Zaken kunnen concluderen dat Zuid-Holland aan het bankieren was geslagen. Maar volgens Peper is relevant dat Zuid-Holland het ministerie nooit actief heeft geïnformeerd en dat het bankieren op een versluierde wijze in de boeken werd verwerkt.

Ook Deloitte en Touche, het onafhankelijke onderzoeksbureau dat Peper heeft ingeschakeld, trekt deze conclusies. Bovendien meent dit bureau dat Zuid-Holland de Provinciewet heeft overtreden. Zuid-Holland had er een gewoonte van gemaakt kort voor het einde van het jaar de leningen weg te schrijven en die begin januari weer op te voeren. Het toezicht werd daardoor moeilijker.

De rapporten van Peper vormen de opmaat naar het rapport van de commissie-Van Dijk dat vrijdag wordt gepubliceerd.

In het provinciehuis is niemand gerust op een goede afloop voor het provinciale bestuur. De fractievoorzitters hebben gisteravond in besloten overleg afgesproken dat ze in hun oordeel niemand ontzien. De bestuurders niet, maar ook de ambtelijke top niet.

Want ook de posities van griffier J. Korff, eveneens VVD'er, en de geschorste treasurer K. Baarspul zijn in het geding. Naar verluidt voert het Openbaar Ministerie inmiddels een gerechtelijk onderzoek uit naar het opereren van Baarspul op de financiële markt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden