Positie jongere op arbeidsmarkt holt achteruit

Het was donderdag een onverwachte meevaller: de werkloosheid blijkt vorige maand te zijn gedaald. Maar tegelijkertijd wordt onder jongeren een zorgwekkende trend zichtbaar. Hun positie op de arbeidsmarkt holt achteruit. In februari zaten ruim 100 duizend jongeren onder de 25 jaar zonder baan.

Jongeren in Londen zijn op zoek naar een baanBeeld reuters

De kloof tussen oud en jong wordt daardoor groter, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het percentage werkloze jongeren bedraagt nu het dubbele van het gemiddelde: 11,9 versus 6 voor de beroepsbevolking. Onder 45-plussers is dit 5 procent.

Ook jongeren die wel werken kampen met problemen. Zij vinden nauwelijks een vaste baan en kunnen daardoor moeilijk een economisch zelfstandig bestaan opbouwen. 'Als we niet uitkijken, is er een verloren generatie in de maak', zegt Dennis Wiersma, voorzitter van FNV Jong.

Flexibilisering
Jongeren zijn de dupe van de toenemende flexibilisering, zegt Sonja Bekker van het wetenschappelijk instituut Reflect in Tilburg, dat onderzoek doet naar internationale arbeidsmarktvraagstukken. Ze vindt dat jongeren de zekerheden moeten krijgen die horen bij vast werk. 'Ook jongeren moeten een hypotheek kunnen afsluiten als ze een woning zoeken.'

Uit Europees onderzoek blijkt dat in 2006 van de werknemers jonger dan 35 jaar 63 procent een baan voor onbepaalde tijd had. In 2009 was dit gedaald tot 53 procent. Van de Nederlanders met een tijdelijk contract gaf eenderde aan geen vaste aanstelling te kunnen vinden. Vorige week meldde het UWV dat in 2011 tweeduizend mensen een vaste baan vonden, tegen 83 duizend in 2010.

Nog niet voorbij
De stijging van de jeugdwerkloosheid lijkt nog niet voorbij. Als gevolg van de crisis zijn jongeren langer op school gebleven of deden ze een extra studie. Bekker waarschuwt dat zij later alsnog de arbeidsmarkt op komen. 'Door dit naijleffect loopt de werkloosheid in de zomer verder op.'

Ook het CBS ziet dat. Afgelopen zomer al meldden zich beduidend meer jongeren op de arbeidsmarkt. 'Daar ligt een duidelijke verklaring voor de stijging van de jeugdwerkloosheid', zegt Peter Hein van Mulligen, econoom van het CBS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden