Positie inspecteur onhoudbaar

Hoofdinspecteur Jacques Lucieer van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is niet langer te handhaven, omdat hij zijn personeel heeft geïntimideerd....

De commissie, onder voorzitterschap van voormalig directeur-generaal van het RIVM, Hans Pont, werd drie maanden geleden ingesteld door inspecteur-generaal Herre Kingma. Over Lucieer, verantwoordelijk voor de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg, waren bij arbo-onderzoek begin dit jaar talrijke meldingen gedaan van intimiderend en bedreigend gedrag.

De commissie sprak met veertig inspectiemedewerkers en extern betrokkenen. Het aantal klachten was zo omvangrijk dat lang niet iedereen kon worden gehoord. De commissie kreeg zeer veel 'extreem negatieve' verhalen over Lucieer te horen. De klachten waren 'zeer consistent', de meldingen veelal ernstig van aard en de melders 'geëmotioneerd'.

'Hij terroriseerde de boel', zegt een anonymus. 'Hij hield dossiers bij over inspecteurs, controleerde alle mails, brandde personeelsleden die hij niet moest, totaal af.'

Die sfeer beïnvloedde het inspectiewerk. 'Het leidde tot inspectieverlamming' zegt een andere betrokkene.

Lucieer (53) heeft geweigerd op het onderzoeksrapport te reageren, omdat hij kritiek heeft op de onderzoeksmethode. Hij heeft zijn medewerkers deze week in een brief laten weten dat hij zich ernstig beschadigd voelt door de werkwijze van de commissie.

Lucieer hekelt het feit dat de beschuldigingen niet op waarheid zijn onderzocht. Die zijn zo ernstig en de conclusies voor hem zo 'ingrijpend' en 'beschadigend' dat daarover met hem had moeten worden gesproken alvorens ze te publiceren, meent hij.

Naast Lucieer krijgt ook hoofdinspecteur José Hansen van

farmacie en medische technologie kritiek van de commissie, zij het veel minder heftig. Met Hansen moet een gesprek worden gevoerd over haar manier van leidinggeven die als 'wantrouwend' wordt omschreven.

Kingma heeft in een reactie op het rapport aangekondigd dat de taken van het zeskoppige college van hoofdinspecteurs zullen worden herschikt. Kingma komt aan het hoofd van een managementteam van vier man te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden