Positie FNV in conflict verhardt

De houding van de FNV in het conflict met het kabinet verhardt. De FNV wil forse aanpassingen van het kabinetsbeleid. Van der Kolk (FNV Bondgenoten) pleit voor een nieuwe opzet van de sociale zekerheid....

Van onze verslaggevers

'De inzet in het conflict met het kabinet is verhoogd', zegt Henk van der Kolk, voorzitter van de grootste vakbond, FNV Bondgenoten, vandaag in een interview met de Volkskrant. Een akkoord is volgens hem alleen mogelijk als het kabinet 'fors inbindt'. Een overeenkomst is lastig omdat altijd een winnaar en een verliezer zal worden aangewezen. Dat is volgens Van der Kolk voor kabinet noch voor vakbeweging een aantrekkelijk vooruitzicht.

Van der Kolk pleit voor een nieuwe opzet van de sociale zekerheid. Hij doelt op een opzet die is beschreven in het Balie-manifest dat hij ondertekende met kopstukken uit vakbeweging, werkgevers en openbaar bestuur.

Overigens lijken de kansen op een akkoord in het huidige conflict niet groter geworden na een bezoek van een FNV-afvaardiging aan kabinets-'verkenner' Van der Knaap zondagmorgen. De FNV liet zich overhalen zondag te komen praten in de veronderstelling dat er vooruitgang geboekt kon worden. FNV-bestuurders Ton Heerts en Agnes Jongerius werden daarin echter teleurgesteld.

Van der Knaap heeft zijn conclusies zondagavond toegelicht tegenover CDA-minister De Geus van Sociale Zaken. Volgens ingewijden komt De Geus begin deze week met een officieel standpunt van het kabinet over het conflict naar buiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden